X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un fost preşedintele al Curții Constituționale a cerut recalcularea pensiei. Decizia instanței

12 oct. 2018,, 12:20   Politică
5999 2

Curtea Supremă de Justiție a considerat inadmisibil recursul depus de CNAS împotriva deciziei prin care instituția a fost obligată să recalculeze pensia fostului președinte al Curții Constituționale, Tudor Panțîru. Încheierea instanței supreme este irevocabilă, scrie Bizlaw.md.

CNAS a depus recursul după ce a fost obligată de instanța de fond să recalculeze pensia fostului demnitar, decizie menținută ulterior și de Curtea de Apel Chișinău.

CSJ a decis să nu admită recursul menționînd că, CNAS a insistat în mod exclusiv asupra reaprecierii circumstanțelor cauzei, în detrimentul evidențierii ilegalității soluției instanței de apel.

Instanța supremă a mai notat caracterul declarativ al recursului, apreciindu-l ca lipsit de esență. Potrivit magistraților CSJ, recursul doar a evidențiat dezacordul CNAS cu soluția dată de instanța de apel, în timp ce rolul acestuia este de a asigura efectuarea unui control de legalitate a deciziei atacate.

”Motivarea recursului înseamnă nu doar exprimarea nemulţumirii faţă de actul de dispoziţie pronunţat în apel, ci expunerea tuturor motivelor pentru care, din punctul de vedere al părţii, instanţa a pronunţat o hotărîre neîntemeiată”, notează CSJ în încheierea adoptată.


În decizia luată, judecătorii CSJ mai indică că nu au identificat în recursul formulat de CNAS temeiuri pentru a-l admite.

Prin urmare, CNAS urmează să recalculeze pensia pentru vechime în muncă a fostului președinte al Curții Constituționale, Tudor Panțîru, conform deciziilor instanțelor inferioare.

Amintim că, fostul judecător s-a plîns în instanță că pensia sa nu a fost recalculată conform majorării treptate a salariului de funcție al președintelui Curții Constituționale.

CNAS a refuzat să facă recalculul, invocînd că pensia magistratului a fost determinată din salariul de funcție a unui judecător al Curții Supreme de Justiție, iar ulterior recalculată din mărimea salariului judecătorului Curții Constituționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?