Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Fostul deputat Vladimir Andronachi, tot mai aproape de sentință

21 mar. 2023,, 15:18   Politică
2203 0

Fostul deputat Vladimir Andronachi, considerat unul din complicii lui Vladimir Plahotniuc în dosarul fraudei bancare, va compărea în timpul apropiat pe banca acuzaţilor alături de omul de afaceri Mihail Blonski.

Prima şedinţă de judecată a fost planificată pentru data de 4 aprilie a anului curent, dosarul fiind repartizat aleatoriu magistratei Natalia Clevadî de la Judecătoria Chişinău, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

Oamenii legii îi incriminează fostului deputat calitatea de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, de fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Conform investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei, respectiv au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creînd condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție.


Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md susţin că Andronachi se ascundea în Ungaria şi a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indizerabil pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

Controversatul afacerist este apărat de avocatul Vladimir Moşneaga, fost procuror în Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în perioada aflării la guvernare a Partidului Democrat cînd era condus de Plahotniuc.

Oleg Mîța, celălalt avocat al lui Vladimir Andronachi, a ajuns în atenţia presei ca apărător al lui Vladimir Moscalciuc, alias Makena, unul din cei mai temuţi lideri interlopi din Moldova.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?