X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Un bancher a depus mărturii împotriva lui Plahotniuc, Platon, Usatîi și Șor

8 feb. 2021,, 15:22   Politică
5094 7

Un bancher rus, fost acționar al băncii „Европейский Экспресс”, rămasă fără licență, a depus mărturii privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Renato Usatîi și Ilan Șor în spălătoria de bani rusești prin Republica Moldova.

Potrivit „Kommersant”, bancherul rus Oleg Kuzmin, figurant și el dosarul privind în așa-zisa „schemă moldovenească” (denumirea neoficială din Rusia), a ajuns la un acord cu autoritățile ruse și a depus mărturii care-i vizează pe Plahotniuc, Platon și sora acestuia, Usatîi, Șor și alți cetățeni ruși, transmite cotidianul.md.

Potrivit sursei citate, operațiunea de spălare de bani s-a desfășurat în perioada iulie 2013-decembrie 2014, iar liderii schemei criminale ar fi fost Platon, Plahotniuc și bancherul rus Alexandr Korkin.

Schema prevedea perfectarea unor contracte fictive de împrumut între două companii fantomă, care erau înregistrate pe numele unor cetățeni moldoveni, iar pe post de debitori de garanţie figurau companii rusești.

Ulterior, cînd expira scadența împrumutului fictiv, se mergea în isntanțele moldovenești, unde se decidea executarea debitorilor.


Prin intermediul Moldinconbank, controlată la acea vreme de Platon, banii ajungeau pe diferite conturi în țări occidentale.

Astfel, potrivit anchetatorilor, sute de milioane de dolari SUA și euro erau retrași zilnic prin băncile rusești. Conform materialelor cazului, Kuzmin a fost implicat în „schema moldovenească” de către Plahotniuc.

Peste 100 de firme rusești și 20 de bănci au fost implicate în frauda prin intermediul căreia infractorii au retras aproximativ 500 de miliarde de ruble.

Platon, Plahotniuc și Usatîi, care sînt și cetățeni ai Federației Ruse, au fost arestați în lipsă și anunțați în căutare internațională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?