X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Aurescu: UE trebuie să reafirme perspectiva europeană a R. Moldova, Ucrainei şi Georgiei

21 mar. 2022,, 13:35   Politică
2989 0

Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, participă azi la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele membre ale UE. El va sublinia în cadrul ședinței că, în contextul actual, Uniunea Europeană trebuie să reafirme perspectiva europeană a R. Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

Totodată, în cadrul reuniunii comune a miniştrilor de Externe şi ai Apărării din statele membre UE pe tema Busolei Strategice este vizată adoptarea documentului în perspectiva aprobării acestuia de către şefii de stat şi de guvern la Consiliul European din 24-25 martie.

Principalele subiecte de pe agenda reuniunii de la Bruxelles sunt: evoluţiile situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre în contextul invaziei ruse în Ucraina, precum şi identificarea modalităţilor prin care UE poate acorda un sprijin imediat şi substanţial pentru R. Moldova, în cadrul unui schimb de opinii cu ministrul de Externe Nicu Popescu. Discuţia are loc în urma propunerii României, în contextul impactului deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei şi cetăţenilor din R. Moldova.

Totodată, el va reitera că, în contextul actual fără precedent, UE trebuie să reafirme perspectiva europeană a R. Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

De asemenea, se va desfăşura şi reuniunea comună a miniştrilor de Externe şi ai Apărării din statele membre UE, cu scopul de a discuta şi adopta documentul fondator al Busolei Strategice a UE.


Potrivit MAE român, discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc pe fondul ultimelor evoluţii din teren, care arată o tendinţă tot mai îngrijorătoare. Atacurile repetate asupra civililor şi ţintelor non-militare, adâncirea crizei umanitare şi desfăşurarea de campanii susţinute de propagandă de război şi dezinformare.

Astfel, Aurescu va susţine necesitatea concentrării acţiunii UE privind sprijinirea tuturor eforturilor de detensionare a situaţiei şi de protejare a civililor prin crearea de coridoare umanitare sigure, continuarea sprijinului acordat Ucrainei, gestionarea situaţiei umanitare şi a fluxului de persoane care fug de agresiunea rusă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?