Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Analist: Pînă la referendum sau anticipate mai este. Problema este dacă vor rezista cetățenii

24 feb. 2021,, 15:00   Politică
2730 11

După ce Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional decretul șefului statului privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier, iar președintele Maia Sandu a spus tranșant că nu va accepta decizia majorității parlamentare, analiștii politici au venit cu tot felul de declarații.

Ion Tăbîrță susține că reacția președintelui era de așteptat, iar Maia Sandu merge insistent pe anticipate, scenariul făcînd parte din procesul de dezolgarhizare a statului, și chiar dacă nu s-a găsit o cale juridică de a provoca anticipatele, șefa statului a mers la confruntarea deschisă cu Parlamentul, ea fiind convinsă că se bucură de o mai mare legitimitate.

„Această reacție a Maiei Sandu se putea de anticipat. De la bun început era clar că președintele țării va promova insistent scenariul alegerilor parlamentare anticipate. Deci, asta face parte, în opinia Președinției, din procesul de dezoligarhizare a R.Moldova. Întrebarea era cum va face acest lucru. S-a încercat prin diferite modalități juridice, inclusiv prin adresări la CCM. Nu s-au găsit aceste soluții juridice și acum președintele merge la această confruntare deschisă cu Parlamentul, făcînd apel la popor: ori anticipate, ori referendum privind destituirea șefului statului.

Noi acum trebuie să înțelegem că președintele se bucură de o mai mare legitimitate, pentru că a fost ales recent, spre deosebire de Parlament care a fost ales doi ani în urmă și în condițiile unui regim oligarhic. Însă, acțiunile Parlamentului se bucură de o mai mare legalitate, pentru că CCM nu i-a dat dreptate președintelui în acțiunile sale legate de desemnarea candidaturii la funcția de premier”, a declarat analistul Ion Tăbîrță.

Totuși, chiar dacă nu este clar ce va fi mai departe, analistul remarcă faptul că Maia Sandu merge insistent pe procedura de impeachment, iar dacă va trece, se va putea adresa Înaltei Curți în privința dizolvării Parlamentului.


„Președintele nu a spus clar care vor fi pașii de mai departe, se va mai întruni sau nu cu fracțiunile, va desemna sau nu o altă candidatură, însă este clar că președintele, președinție, merge către scenariu alegerilor anticipate, chiar ieșind din albia constituționalității și mergînd la această confruntare deschisă cu Parlamentul.

Dumneaei (n.r. Maia Sandu) merge insistent pe procedura de impeachment. Dacă trece de această procedură, cel puțin în percepția președinției, va avea toate motivele ca să se adreseze CCM pentru a dizolva Parlamentul. Ea vrea să ajungă la alegeri parlamentare anticipate, trecînd procedura impeachment-ului pe care o poate declanșa Parlamentul la adresa președintelui”, a explicat Tăbîrță.

Pe de altă parte, analistul politic Nicolae Negru spune că nu există claritate în pașii Maiei Sandu, însă aceasta ar putea aștepta să treacă trei luni pentru a se adresa Curții Constituționale pentru a află dacă este posibilă dizolvarea Parlamentului.

„Felul în care a ales să procedeze Maia Sandu e în linia în care a procedat ea pînă acum și după cum s-a pronunțat ieri și Curtea Constituțională, nu este chiar în armonie cu legea, cu Constituția. Nu știm cum va proceda ea în continuare, va desemna o nouă persoană care să reprezinte Guvernul sau va refuza să desemneze pe cineva, așteptînd să treacă trei luni și să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a afla dacă sînt întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului”, a declarat Nicolae Negru pentru deschide.md.

Potrivit analistului, „aceste două scenarii diferă unul de altul, fiindcă în primul caz majoritatea parlamentară ar putea vota candidatul pe care ea îl propune, iar în al doilea caz Curtea Constituțională poate spune că nu sînt întrunite condițiile constituției pentru dizolvarea Parlamentului și atunci avem un blocaj pe termen lung”.

Totodată, expertul spune că timp pînă la anticipate sau referendum este, însă se întreabă dacă vor rezista cetățenii, în condițiile actuale ale crizei sanitare, economice și politice.

„Să vedem ce cale va alege Maia Sandu. Pînă la referendum sau anticipate mai este. Problema este dacă vor rezista cetățenii. Trebuie să ținem cont de pandemie, iar noi nu avem vaccinuri, în timp ce toți în jurul R. Moldova se vaccinează. E o situație foarte incertă. Am pășit pe un teren al improvizației, al incertitudinii. Ce se întîmplă acum dacă Maia Sandu, Usatîi, Igor Dodon își cheamă adepții în stradă? O să avem un pericol de confruntare! Maia Sandu a pășit pe o cale periculoasă, însă pe de altă parte este greu să dai guvernarea pe mîna lui Dodon, Plahotniuc și Șor. Am văzut ce au făcut la sfîrșitul lunii decembrie, nu e nici aceasta o situație de tolerat”, a conchis Nicolae Negru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?