X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Ambasadorul SUA dă cărțile pe față și spune ce a discutat cu Plahotniuc

29 iun. 2019,, 11:01   Politică
7652 2

Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc nu a beneficiat de nicio promisiune din partea Statelor Unite ale Americii în schimbă pedării puterii pe cale pașnică. Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

Diplomatul a vorbit și despre discuțiile pe care le-a purtat cu fostul lider democrat, dar și despre zvonurile care spun că Plahotniuc s-ar fi refugiat la Miami.

„Nu am fost făcută nicio înțelegere între SUA și Plahotniuc. Nu am avut niciun acord că dacă ar fi plecat ar fi existat vreun program de protecție. Nu am avut așa o înțelegere”, a declarat ambasadorul SUA.

Diplomatul a precizat că discuția cu Vladimir Plahotniuc a durat ceva mai mult de 15 minute și s-a bazat în principal pe transmiterea puterii:

„Am avut o discuție mai lungă de 15 minute, probabil a fost jumătate de oră din cauza că acea conversație nu a fost primordială atunci cînd vorbim de tranziția democratică”, susține Dereck J. Hogan.


Ambasadorul SUA a precizat că discuția din acea zi de vineri a fost influențată și de posibilitatea unor proteste care ar fi putut avea la marșul organizat de ACUM și PSRM:

„Conversația din acea vineri nu a fost singura, am mai avut o discuție cu cîteva zile mai înainte. Toate s-au axat pe cum poate fi găsită o soluție politică. Vineri am vorbit despre faptul că SUA va spune în public despre ceea ce crede. Duminică urma un protest major cu potențiale violențe. Am vrut să ne asigurăm că toți știu care este poziția noastră și care este nivelul nostru de pregătire de a lucra cu noul Guvern”.

Cît despre informația precum că Plahotniuc s-ar fi refugiat la Miami, ambasadorul dă asigurări că fostul lider democrat nu se va bucura de niciun fel de privilegiu peste ocean.

„Este în totalitate posibil să fie extrădat. Dacă Guvernul SUA va primi o asemenea solicitare, o va analiza. Dacă fondul cauzei va duce la concluzia că el va trebui extrădat, acest lucru se va întîmpla”, a spus diplomatul.

În urma unei discuții purtate pe 8 iunie cu Ambasadorul SUA, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc ar fi decis să predea pașnic puterea. În seara aceleiași zile Plahotniuc a părăsit țara.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?