Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Academia de Științe a Moldovei a prezentat Raportul asupra stării științei în Republica Moldova, în anul 2021

13 mai. 2022,, 22:00   Politică
3109 0

La 12 mai 2022 și-a ținut lucrările Sesiunea a X-a a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei. Sesiunea s-a desfășurat în regim hibrid, informează Noi.md.

Sesiunii a X-a a Adunării Generale care a avut pe agendă două chestiuni:

Cu privire la audierea și aprobarea raportului asupra stării științei dm Republica Moldova în anul 2021,

Cu privire la audierea raportului de activitate al AȘM în anul 2021.

Adunarea Generală a fost onorată de prezența ministrului Educației și Cercetării, dr. Anatol Topala, Secretarului de Stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, dl Vasile Șerban, Secretarului de Stat de la Ministerul Sănătății, dna Svetlana Nicolaescu, Directorului general al Agenției Naționale de Cercetare și Dezvoltare, dr. hab. Olga Tagadiuc, Președintelui Consiliului Consultativ al AȘM, acad. Mihai Cimpoi, președintelui Comisiei de etică al AȘM, acad. Eva Gudumac, Președintelui Consiliului directorilor institutelor de cercetare, dr.hab., prof. Victor Juc, Președintelui Consiliului Rectorilor, dr.hab., prof. Emil Ceban, reprezentanților mediului de cercetare și inovare, administrare etc.


La data aprobării listei personalului scriptic, Adunarea Generală a Academiei de Științe a Moldovei este constituită din 104 membri – 39 membri titulari, 21 membri corespondenți, 44 membri desemnați ai Secțiilor de științe, doctori și doctori habilitați. La ședință au fost prezenți 86 de membri, ceea ce constituie peste 2/3 din personalului scriptic al membrilor Adunării Generale. Conform prevederilor Statutului AȘM, Adunarea a fost considerată deliberativă, lista personalului scriptic fiind aprobată prin vot deschis cu majoritatea voturilor.

Lucrările celei de-a X-a sesiuni a Adunării Generale a AȘM au fost inaugurate de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu care a ținut să specifice că sesiunea este una jubiliară, întrucât practic în trei ani de constituire a Adunării Generale au fost organizate 10 ședințe pe diverse probleme actuale privind activitatea Academiei de Științe și a situației în cercetare per ansamblu. Totodată, președintele AȘM a propus ca în cadrul Adunării Generale și al tuturor întrunirilor care au loc la Academie să fie acceptat un stil academic al discuțiilor, respectarea Codului deontologic profesional, să fie excluse atacurile la persoană, jignirile, tonul ridicat și violențele verbale, întreruperile neîntemeiate ale moderatorului și altor vorbitori, comportamentul indecent în timpul desfășurării ședințelor, inclusiv discuțiile la telefonul mobil. „Astăzi avem o sesiune deosebită a Adunării Generale. După doi ani de pandemie, de stare excepțională în domeniul sănătății, au fost ridicate în sfârșit practic toate restricțiile, fapt care permite ca la cea de-a X-a sesiune să fie prezenți în Sala Azurie mai mulți membri ai Adunării Generale. Și în condițiile codului verde, vă îndemnăm în continuare să nu ne pierdem vigilența, deoarece doar împreună putem stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2”, a menționat președintele forului științific.

Înainte de trece la prezentarea Raportului asupra științei, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a ținut un discurs inaugural, în care a trecut în revistă seria de evenimente care au marcat ultima perioadă de timp, inclusiv ciclul de prelegeri publice, susținute de personalități notorii din Republica Moldova, România, Ucraina, Germania, dar și alte țări, inițierea și lansarea platformelor științifice de comunicare, fiind deja șase la număr, care activează destul de eficient și au devenit o tribună puternică a cercetătorilor în diferite domenii de competență, crearea Academiei Tinerilor Cercetători cu tendințe promițătoare pentru dezvoltarea științei etc. Peședintele Tighineanu nu a trecut cu vederea, însă, și problemele grave cu care s-a confruntat comunitatea științifică, și în primul rând, pandemia ce s-a extins timp de doi ani, dar și războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina la 24 februarie curent care au perturbat substanțial activitatea comunității academice. „În acești ani am avut multe pierderi, bolile nemiloase necruțând pe nimeni și rărind rândurile noastre. Dar, în pofida dificultăților, în pofida pandemiei și imposibilității de a realiza deplasări, am realizat multe activități apreciate de comunitate. Am reușit în acest interval de timp să ridicăm AȘM la un nou nivel de vizibilitate și recunoaștere internațională – prin prelegerile publice susținute de savanți notorii din lume, laureați ai Premiului Nobel, președinți și vicepreședinți ai academiilor de științe; prin școlile de vară ce au oferit oportunități inedite pentru tineri; prin organizarea nopții europene a cercetătorilor; prin programele Euroaxes la care participă AȘM. Posibilitatea de a organiza online evenimentele și transmisiunea live-stream ne-a făcut să fim aproape în aceste vremuri grele pandemice, să fim împreună în pofida restricțiilor dure. Am putut realiza aceste acțiuni doar pentru că am avut împreună un scop nobil – de a revigora activitatea Academiei de Științe a Moldovei în condițiile dificile create, de a fortifica prestigiul ei în societate, de a aduce o contribuție consistentă la promovarea științei și a calității în cercetare”, a subliniat președintele Tighineanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?