X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Zurab Todua: „Rusia și Ucraina ar putea semna un acord de pace la Chișinău”

9 iun. 21:00   Politică
4686 0

Rusia și Ucraina ar putea semna un acord de pace la Chișinău, întrucît Moldova este un stat neutru și ar putea deveni o bună platformă pentru negocieri și semnarea unui acord de pace, care mai tîrziu ar putea fi numit „Pacea de la Chișinău”.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Moldovei (2010-2014), expertul în problemele spațiului post-sovietic Zurab Todua în emisiunea „Tema” cu Lyudmila Belchenkova, transmite Noi.md.

El a menționat că obiectivul viitorului summit de pace, care va avea loc în curînd în Elveția, este de a găsi căi de pace, dar dacă una dintre părțile la conflict, în acest caz Rusia, nu participă la acest summit, atunci nu este clar cum va fi de fapt încheiată o astfel de pace, sau cel puțin indicată calea către pace.

„Prin urmare, acest summit riscă să se încheie cu simple declarații care nu vor avea niciun conținut practic concret, adică acest summit nu va duce la pace, pur și simplu pentru că una dintre părțile la conflict nu participă la el”, a spus Zurab Todua.

El a sugerat ca participanții la viitorul summit pentru pace din Ucraina, care va avea loc în Elveția, pur și simplu vor sta și vor vorbi.


„Putem presupune că va exista maximum de retorică posibilă de natură rusofobă, că Rusia este cea mai rea din lume, că tot răul vine din Rusia. Ei bine, cum va aduce asta lumea mai aproape de pace? Cum? În niciun caz. Oamenii doar vor veni, vor vorbi, pentru a fi văzuți. Acesta este un fel de eveniment pentru a jura credință anumitor forțe politice, dar nu văd perspective serioase în ceea ce privește rezultetele acestui summit”, a menționat politologul.

Potrivit lui, dimpotrivă, astfel de evenimente mari și conferințe majore nu sînt necesare pentru a găsi căi de pace. Sînt necesare atunci cînd este deja clar că una dintre părți a pierdut. Atunci are loc o mare conferință pentru a restructura lumea viitoare.

„Dar acum, cînd luptele continuă, iar rezultatul lor este neclar, negocierile secrete sînt exact ceea ce este necesar, cînd experții din ambele părți se întîlnesc și, treptat, depășind antipatia unul față de celălalt, caută calea spre pace. Asta se face fără multă zarvă și propagandă. Se poate face la Chișinău. Vă amintiți că atunci cînd a izbucnit acest conflict, au avut loc negocieri între Rusia și Ucraina la Istambul. De ce Istanbul? Într-o țară NATO. Ar fi putut fi la Chișinău. Dar autoritățile noastre probabil că nu îndrăznesc să invite părțile în conflict pentru a conduce aceste negocieri, dar în zadar”, a subliniat Zurab Todua.

El a sugerat că situația se poate schimba după viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare, iar noul guvern își va aminti că Moldova este o țară neutră și va începe să vorbească despre asta.

„Atunci este posibil ca Chișinăul să devină cu adevărat un loc de negocieri între Rusia și Ucraina, iar viitorul acord de pace dintre ele se va numi Pacea de la Chișinău”, a spus politologul.

68
4
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?