Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Votat în prima lectură: Indemnizații mai mari pentru îngrijirea copilului

26 aug. 2022,, 13:49   Politică
2675 0

Din 1 octombrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar putea implementa mai multe măsuri sociale. Proiectul privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat prezentat de ministrul Muncii, Marcel Spătari, în plenul Parlamentului a fost votat în prima lectură de către deputați.

Potrivit documentului veniturile și cheltuielile totale ale BASS au fost majorate cu 1,15 miliarde de lei și vor constitui 34,1 miliarde de lei.

Modificările prevăd:

acordarea unui suport financiar unic, în valoare de 1.500 de lei, beneficiarilor de toate tipurile de pensii și alocații sociale de stat stabilite pînă la 1 octombrie 2022, al cărui cuantum lunar nu depășește 5.000 de lei, domiciliați în Republica Moldova;

stabilirea indemnizației lunare în mărime de 1.000 de lei pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de doi ani, tuturor copiilor, indiferent dacă părinții acestora au statut de persoană asigurată sau neasigurată;


majorarea de la 370 pînă la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea pînă la vîrsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, pentru persoanele asigurate și neasigurate;

menținerea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului la 700 de lei. Astfel, pentru acordarea prestației date pentru numărul estimativ de cca 245 mii de beneficiari, în bugetul de asigurări sociale de stat se precizează suplimentar alocarea a 50 milioane de lei din bugetul de stat pentru anul 2022.

Scontarea cheltuielilor a fost efectuată în baza analizei executării indicatorilor în semestrul I al anului în curs, precum și a dinamicii numărului beneficiarilor și mărimilor medii ale prestațiilor sociale.

Amintim că, Cabinetul de miniștri a aprobat prin hotărîre de Guvern, proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 în cadrul ședinței de miercuri, 24 august.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?