X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Vor fi instituite noi platforme de dialog pe problematica transnistreană

24 oct. 2022,, 17:00   Politică
2362 0

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling.

Discuțiile s-au axat pe dinamica curentă a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, interacțiunea în formatele ,,1+1”, grupuri de lucru sectoriale și Comisia Unificată de Control, factorii obiectivi ce fac imposibilă relansarea activităților în formatul de negocieri ,,5+2” și a conferințelor bavareze pentru promovarea măsurilor de consolidarea a încrederii, cele mai importante probleme de pe agendă, din partea Chișinăului fiind evocate: libera circulație, fermierii din raionul Dubăsari, drepturile omului ș.a.

Vicepremierul pentru reintegrare a menționat că actualul context regional impune necesitatea instituirii unor noi platforme de dialog pe problematica transnistreană.

A fost repetată abordarea privind necesitatea sincronizării procesului de implementare concomitentă a dezideratelor de integrare europeană și de reintegrare a țării.

S-au făcut referințe la provocările și crizele manifestate în sfera de securitate, energetică, economică, situația instabilă din perimetrul Zonei de Securitate, fiind evidențiate eforturile întreprinse pentru a gestiona optim aceste procese și a evita scenariile nedorite și în măsură se pericliteze atmosfera de pace și de stabilitate.


Viceprim-ministrul a evidențiat disponibilitatea de a participa la o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici și a informat că în timpul apropiat sunt planificate și alte reuniuni ale grupurilor de lucru sectoriale (de ex.: în domeniul protecției mediului înconjurător).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?