X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Vor continua deputații Șor să activeze, dacă partidul va fi scos în afara legii? Expert

8 noi. 2022,, 15:18   Politică
2142 0

Eventuala interzicere a Partidului „ȘOR” în Republica Moldova nu va perturba activitatea actualului Parlament de la Chișinău.

Expertul constituționalist Nicolae Osmochescu a declarat pentru Ziarul Național că o asemenea decizie nu anulează voința alegătorilor și, prin urmare, cei șase deputați ai Partidului „ȘOR”, inclusiv liderul fugar al formațiunii, Ilan Șor, care nu a călcat niciodată la ședințele acestei legislaturi, își vor continua mandatele ca deputați neafiliați.

„Aici trebuie reieșit din spiritul Constituției și al legii. Dacă Partidul Șor va fi scos în afara legii, și sînt toate motivele pentru acest lucru, deputații continuă să-și exercite mandatul lor, pentru că scoaterea partidului în afara legii nu anulează voința electoratului care a votat pentru ei. Numai că, în acest caz, ei nu vor fi în componența unei fracțiuni, dar vor fi independenți. Ei își vor continua mandatul până la sfârșit sau până la alegeri anticipate în calitate de deputați neafiliați”, ne-a spus Nicolae Osmochescu.

Întrebat dacă demersul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, pregătit pentru Curtea Constituțională cu solicitarea de a declara neconstituțional Partidul „ȘOR”, pentru că ar acționa împotriva principiilor statului de drept și este finanțat ilegal, expertul a fost tranșant: „Eu nu sunt procuror și judecător să dau sentița sau decizia, dar sunt argumente irefutabile în susținerea acestor acuzații”.

Menționăm că ministrul Litvinenco a amintit, în demersul său, și constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, care „demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova”.

2
0
1
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?