Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Volnițchi: Stabilitatea coaliției de guvernare depinde acum de Ceban și Năstase

22 oct. 2019,, 11:30   Politică
2512 2

Pentru prima dată în istoria alegerilor locale din municipiul Chișinău, ambii candidați care au acces în turul doi al alegerilor locale reprezintă puterea.

Din acest considerent, responsabilitatea lor este mult mai mare. De această părere este consultantul politic Igor Volnițchi. Potrivit lui, de prestația candidaților în turul doi la Primăria capitalei depinde, în mare parte, stabilitatea coaliției de guvernare, transmite IPN.

„Pentru mine aceste alegeri sînt importante și din punctul de vedere al declanșatorului ulterioarelor evenimente politice. Eu cred că de prestația candidaților în turul doi la Primăria capitalei depinde, în mare parte, stabilitatea coaliției de guvernare”, a afirmat Igor Volnițchi în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul Jurnal TV.

Potrivit lui Igor Volnițchi, campania pentru alegerile locale a fost una destul de interesantă, avînd în vedere atît ziua alegerilor, cît și rezultatele. Igor Volnițchi spune că i-a prezentat interes oscilația legată de participarea la vot. Totodată, consultantul politic consideră că turul doi în capitală va fi mult mai energic. „De regulă, în Chișinău, turul doi are loc sub semnul puternic al alegerii politice și geopolitice. Primul tur, și anul trecut, am văzut că a avut loc mai mult sub semnul profesionalismului, al ofertelor, viziunilor profesioniste”, a afirmat Volnițchi.

Alexei Busuioc, vicepreședinte Congresului Autorităților Locale din Moldova, spune că statistica arată că la fiecare scrutin local aproximativ 30% dintre primari se înlocuiesc cu unii noi, ceilalți 70% rămîn aceiași. Totodată, Alexei Busuioc spune că există unele semnale că și acum s-ar aplica metoda intentării dosarelor față de primari pentru a-i constrînge să treacă de partea unui sau altui partid, așa cum s-a întîmplat pe perioada guvernării precedente. „Eu sper că acest lucru să nu se mai petreacă, deși sînt unele semnale din teritoriu, din Primării”, a declarat vicepreședintele CALM.


Fostul consilier municipal Oleg Cernei este de părere că această campanie pentru locale a fost una inedită din considerentul că nu s-a folosit resursa administrativă, nu au fost observate autocare cu miniștri și funcționari publici care să fi fost antrenați în campanie. Acest lucru a eliminat presiunea administrativă. „Eu am participat în șapte campanii electorale pentru municipiul Chișinău și este pentru prima dată cînd sînt atîția concurenți electorali care pretind la funcția de primar al capitalei. Deci, au fost oferte electorale, promisiuni electorale. Cred că a lipsit intriga politică pentru că în 2018 a fost Vladimir Plahotniuc subiectul în campania electorală. Acum, mesajul care să aibă priză la electorat trebuia să fie infrastructura, dezvoltarea urbanistică, dezvoltarea cartierelor, suburbiilor. A fost o campanie tehnică”, a precizat Cernei.

În turul doi al alegerilor pentru funcția de primar alcapitalei, candidatul PSRM, Ion Ceban, a acces cu 40,19% din voturile alegătorilor, iar reprezentantul blocului ACUM, Andrei Năstase, cu 31,08% din sufragii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?