Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Volnițchi: Poziția PSRM și personal a președintelui Dodon pot fi hotărîtoare

11 mar. 2019,, 12:40   Politică
4409 4

Analistul politic Igor Volnițchi a stabilit cinci scenarii asupra modului în care ar putea evolua situația politică în țară, după validarea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională. Scenariile au fost enumerate, într-un interviu pentru Noi.md.

Primul constă într-o coaliție de guvernare între PDM și blocul ACUM. Șansele ca acesta să se realizeze sînt, însă, aproape nule, consideră Volnițchi, avînd în vede poziția dură a blocului ACUM față de orice aliere cu democrații.

Cel de-al doilea scenariu – o alianță între PDM și PSRM. Din acest punct de vedere, afirmă analistul politic, poziția socialiștilor este decisivă pentru procesul de negocieri.

„De cum se vor poziționa socialiștii depinde foarte mult evoluția lucrurilor în continuare. Să nu uităm că președintele Dodon în perioada post-electorală este un jucător-cheie. Poziția lui personală se poate dovedi a fi decisivă. În cazul unei coaliții cu PDM, pentru PSRM sînt și riscuri, și beneficii, pentru că atunci cînd vii la guvernare, chiar dacă nu deții de unul singur puterea, totuși ai acces la anumite pîrghii pentru a-ți implementa promisiunile făcute oamenilor. Un partid nu poate rămîne la infinit în opoziție pentru că, în acest caz, așteptările oamenilor sînt zădărnicite. Pe de altă parte, PSRM înțelege foarte bine ce se întîmplă cu cei care acceptă coaliții cu democrații. Putem vorbi aici despre soarta PLDM, PL și PPEM”, a menționat Igor Volnițchi.

Potrivit analistului politic, scenariul al 3-lea ar fi similar cu cel implementat în 2016, ceea ce înseamnă că PDM, Partidul Șor și independenții vor încerca să atragă de partea lor deputați din blocul ACUM și PSRM. „Este un scenariu care are unele șanse de reușită, însă contează foarte mult poziția pe care o va adopta președintele Dodon”, a subliniat Volnițchi.


Instituirea unui guvern minoritar este o altă opțiune cu șanse de izbîndă în proporție de 50 la 50. „Noi am avut un astfel de guvern - Guvernul Gaburici instituit de PDM și PLDM, cu suportul fracțiunii comuniștilor care, totuși, a rămas în opoziție. Un asemenea guvern ar putea fi susținut de unii deputați din instinct de autoconservare politică pentru a nu se ajunge la anticipate”, spune analistul.

Tot bazat pe instinctul de autoconservare politică al deputaților este și scenariul nr. 5, care presupune instituirea unui guvern tehnocrat.

„Dacă toate opțiunile vor cădea, nu este exclus că în extremis, Parlamentul, dorind să evite anticipatele, ar vota un candidat înaintat de președinte, care nu ar fi exponentul unei majorități parlamentare. În așa caz ar putea fi un guvern tehnocrat, fără acoperire politică clară în parlament. Guvernul Braghiș a fost un asemenea guvern, acesta s-a menținut în funcție mai bine de un an”, a punctat Igor Volnițchi.

Cît despre posibili candidați la funcția de prim-ministru, analistul este de părere ca pînă nu va exista o certitudine legată de componența majorității parlamentare, abordarea acestui subiect este prematură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?