Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Volnițchi: Pînă la Paște vom avea o claritate vizavi de cine va guverna țara

3 apr. 2019,, 10:50   Politică
3287 3

Partidele antrenate în negocierile postelectorale nu-și pot permite să țină conservată această stare de incertitudine politică la nesfîrșit, consideră politologul Igor Volnițchi.

În urma discuțiilor purtate ieri între PDM, PSRM și președinte, analistul politic a ajuns la concluzia că cel tîrizu pînă la Paște va deveni clar dacă se formează Guvernul sau vor fi declanșate alegeri anticipate.

„Cred că cel tîrziu pînă la Paște vom avea o claritate vizavi de cine guvernează țara în continuare și în ce formulă, fie va fi clar că ne îndreptăm spre anticipate”, a declarat Volnițchi într-un interviu pentru Europa Liberă.

Unul dintre scenariile posibile este formarea unei coaliții PDM-PSRM, spune analistul. „Nu-i exclus că după discuțiile pe care le-a inițiat președintele Dodon, să se cristalizeze o coaliție, o eventuală coaliție de centru-stînga pe platforma „pro-Moldova”.

Dar acesta nu este unicul scenariu, întrucît spune analistul în politica moldovenească orice e posibil.


„Eu admit orice scenariu, chiar și cel care teoretic are probabilitatea de a deveni realitate de un singur procent. Există instinctul de autoconservare politică și el se manifestă atît în cazul deputaților, cît și în cazul partidelor politice și de regulă acest instinct apare pe ultima sută de metri. Și iată exact același instinct de autoconservare politică stă la baza scenariului pe care îl văd eu în continuare – un Guvern tehnic, un Guvern după modelul Guvernului Braghiș, propus atunci de președintele Lucinschi”, a precizat Igor Volnițchi.

Potrivit analistului, în cazul în care nu se va forma o majoritate clară, în cazul în care negocierile postelectorale vor eșua, șeful statului va fi obligat, conform legislației în vigoare, să vină cu candidatura unui premier, care să-și propună propriul Guvern. La finalul celor 45 de zile legale pe care le vor avea la dispoziție pentru a forma Guvernul, ar putea fi votat un guvern tehnic, fără acoperire politică clară în Parlament, la fel cum a fost Guvernul Braghiș, a explicat politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?