X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Volnițchi explică cu ce s-ar putea solda vizita experților Comisiei de la Veneția

29 ian. 2018,, 11:40   Politică
6061 0

Vizita de astăzi experților Comisiei de la Veneția va fi una de tatonare în care căreia vor fi trase anumite concluzii legate de implementarea sistemului electoral mixt, notează Noi.md.

O astfel de opinie a fost exprimată de analistul politic Igor Volnițchi. Potrivit lui, cel mai probabil concluziile experților vor fi făcute publice după o analiza mai amplă, peste cîteva zile. Analistul a subliniat că mesajul Comisiei va fi un semnal pentru guvernare și opoziției deopotrivă.

„Se va încerca o clarificare de poziție, ca urmare a acestor discuții, opoziția va decide dacă urmează să mai insiste pe revenirea la vechiul sistem electoral, iar guvernarea va înțelege în ce măsură vrea să-și refacă relațiile cu europenii. Dar cel mai important aspect care ține de această vizită: în urma ei va fi clar în ce măsură se merită să se insiste pe organizarea acelui referendum de către societatea civilă pentru anularea votului mixt”, a explicat Volnițchi în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Deși consideră că referendumul cu privire la anularea sistemului mixt de vot este o inițiativă binevenită, Volnițchi mai spune că este puțin întîrziată. Politologul mai este de părere că analiza Comisiei de la Veneția mai poate furniza încă surprize.

„CEC în refuzul său de a înregistra grupul de inițiativă face trimitere la unele norme al Comisiei de la Veneția și dacă reprezentanții opoziției vor ști să-i convingă pe experții Comisiei că se speculează cu numele lor, cu standardele lor și în concluzia care va veni se va accentua acel moment, cred că poate fi un nou punct de cotitură în promovarea referendumului respectiv”, a adăugat expertul.


Igor Volnițchi a mai remarcat că anul 2018 va fi unul greu, inclusiv din punct de vedere financiar, în vedere și evoluțiile în plan economic la nivel global.

„În acest context s-ar putea ca ajutorul financiar din partea UE să aibă o importanță extrem de mare, mult mai mare decît ne putem închipui acum, și, atunci, guvernarea va trebuie să se gîndeacă ce face: insistă în continuare pe propria poziție politică, care evident o avantajează, în detrimentul relațiilor bune cu europenii sau mai face o jumătate de pas în urmă și primește acest ajutor care poate fi salvator pentru Moldova în anul curent”, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?