X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Vlah: în autonomie trăiește nu pur și simplu o populație

2 feb. 2018,, 14:50   Politică
4765 5

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a felicitat populația din regiune cu ocazia aniversării referendumurilor locale, desfășurate la 2 februarie 2014.

Potrivit agenției INFOTAG, ea a scris pe rețele de socializare că în această zi „oamenii au demonstrat că în autonomie trăiește nu pur și simplu o populație, ci un popor găgăuz unic și unit”.

În opinia ei, datorită referendumurilor, Găgăuzia s-a făcut auzită și recunoscută departe de hotarele Moldovei și anume la Moscova, Ankara, Bruxelles.

„Anume aceste evenimente au devenit punctul de plecare pentru o abordare nouă a partenerilor externi față de autonomie. Sper că într-o bună zi vom fi auziți și la Chișinău”, a spus Vlah.

Ea le-a mulțumit activiștilor civici și membrilor CEC, „cărora nu le-a fost frică să legifereze și să desfășoare impecabil votarea pe întreg teritoriul Găgăuziei, precum și celor care au finanțat referendumurile populare”.

Potrivit bașcanului, data de 2 februarie 2014 „este abia o filă nouă în istoria Găgăuziei, care este puternică și încrezută în forțele sale”.

Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia au avut loc două referendumuri locale: legislativ și consultativ. La unul dintre acestea, peste 98% dintre locuitorii regiunii au votat pentru aderarea autonomiei la Uniunea Vamală, din care pe atunci făcea parte Rusia, Belarus și Kazahstan. La cel de-al doilea, 96% dintre alegători au votat pentru dreptul Găgăuziei la „autodeterminarea externă”, în cazul pierderii independenței Moldovei. Autoritățile Moldovei nu au recunoscut rezultatele plebiscitelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?