X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Vladislav Clima s-a dus în concediu, după ce a fost revocat din funcție

31 mai. 2021,, 21:46 (reactualizat 1 iun. 2021,, 07:16)   Politică
3036 3

Judecătorul Vladislav Clima, acuzat ca ar fi ajuns președinte al Curții de Apel Chișinău, în urma unui concurs cu pretinse conflicte de interese, a plecat în concediu medical. Despre acest lucru ne-a spus secretara judecătorului. Aceasta a mai concretizat că ședințele de judecată de astăzi, în care Clima este raportor pe dosar, au fost amînate.

Contactat de TV8, magistratul a spus că este o decizie ilegală și că o va contesta în termen de 30 de zile. Unii juriști au criticat decizia președintei Maia Sandu de anulare a decretului fostului președinte Igor Dodon prin care Clima a fost numit președinte la Curtea de Apel. De partea cealaltă, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco susține că a citit decretul și nu a depistat abateri de la lege.

Acum trei zile, șefa statului a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit Maiei Sandu, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci cînd a propus numirea lui Clima în această funcție.

În decretul semnat de Maia Sandu este menționat că Vladislav Clima avea calitate de judecător în cauza administrativă privind contestarea hotărîrii CSM prin care a fost eliberat acordul de tragere la răspundere penală al fostului judecător Mihail Ciugureanu, tatăl membrului CSM Carolina Ciugureanu. Iar o altă membră a CSM, Elena Belei, avea calitate de conducător științific al doctorandului Vladislav Clima. Chiar și așa, unii juriști nu văd cu ochi buni decizia Maiei Sandu. Printre ei se numără și Vladislav Gribincea.

Vladislav Clima este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei care, în toamna anului 2019, a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor. În toamna anului 2019, colegiul în componența căruia a intrat Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?