Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Vladimir Cuc a participat la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene

8 noi. 2022,, 08:45   Politică
1947 0

Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), care s-a desfășurat la Sofia.

În cadrul reuniunii, Republica Moldova a preluat de la Bulgaria, președinția în exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene pentru anul 2023.

Discuțiile în cadrul Reuniunii Ministeriale au fost dedicate consecințelor dramatice ale războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, impactului acestuia asupra țărilor din regiunea central-europeană, inclusiv asupra stabilității regionale și perspectivelor de integrare europeană a țărilor în regiune.

Secretarul de stat Vladimir Cuc a relatat despre sprijinul acordat de către țara noastră refugiaților ucraineni, precum și eforturile de facilitare a tranzitului cerealelor din Ucraina spre piețele externe. De asemenea, oficialul moldovean a comunicat despre impactul crizei energetice asupra Republicii Moldova, făcînd un apel către statele participante la ICE să intensifice cooperarea în vederea diversificării surselor și căilor de transportare a resurselor energetice.

În contextul exercitării președinției ICE în 2023, Repubica Moldova va acorda atenție specială promovării proceselor de integrare europeană a statelor-membre ale Inițiativei care nu fac parte din UE. De asemenea, țara noastră va depune eforturi pentru implementarea unor proiecte și inițiative concrete cu impact tangibil pentru regiune și, nemijlocit, pentru Republica Moldova.


„Cînd gestionăm situațiile complexe cu multiple crize concomitente nu atragem atenție dacă o organizație internațională este mai mare sau mai mică, deoarece fiecare efort contează și fiecare structură regională precum este ICE poate aduce valoare adăugată” - a declarat secretarul de stat Vladimir Cuc.

În marja reuniunii, Bulgaria, în calitatea sa de președinție-în-exercițiu în cadrul ICE, a organizat Forumul Economic dedicată problemelor întîmpinate de întreprinderile mici și mijlocii în contextul redresării economice („The Challenges the CEI SMEs are Facing and the Economic Recovery of the Region”). În cadrul panelului ministerial, Vladimir Cuc a menționat că războiul produce un impactul negativ asupra climatului investițional, iar criza energetică stimulează nivelul înalt al inflație. A fost menționat că țara noastră, se va concentra pe procesele de integrare economică în UE și valorificarea oportunităților de cooperare în sfera transporturilor, a comerțului ș.a. domenii.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?