X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vlad Filat a comentat hotărîrea CtEDO

7 dec. 2021,, 12:40   Politică
3828 6

Fostul premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat, a venit cu precizări privind hotărîrea Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), publicată marți, 7 decembrie 2021, potrivit căreia nu i s-a încălcat dreptul la prezumția nevinovăției în procedurile de ridicare a imunității parlamentare în ședința Legislativului din 15 octombrie 2015.

Ex-premierul spune că hotărîrea nu este definitivă și nici nu se referă la procesul de judecată în care a fost condamnat, transmite Noi.md cu referire la replicamedia.md.

„Hotărîrea nedefinitivă CtEDO de astăzi, nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată fac obiectul unei plîngeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmînd a fi pronunțată o altă hotărîre CtEDO”, a declarat Vlad Filat.

Acesta precizează că hotărîrea de astăzi a Înaltei Curți se referă la plîngerea înregistrată în anul 2016, în care a invocat condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, a beneficiat de reducerea termenului de detenție.

De asemenea, obiectul examinării în prezenta cauză a fost faptul dacă legislația națională permite sau nu revizuirea legalității arestului unei persoane pe durata judecării apelului.


Potrivit lui Filat, Curtea a apreciat în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției.

Totodată, fostul lider al PLDM a subliniat că hotărîrile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de trei luni de la data publicării.

Pe 7 decembrie 2021, CtEDO a publicat o hotărîre prin care a constata că nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare în privința lui Vlad Filat în ședința Legislativului din 15 octombrie 2015.

Pe 15 octombrie 2015 Vlad Filat a fost lipsit de imunitate și reținut sub acuzația de trafic de influență și luare de mită în baza unui denunț al omului de afaceri Ilan Şor, figurant în dosarul fraudei bancare de 1 miliard de dolari.

În iunie 2016, fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Filat nu și-a recunoscut vina, susținînd că ar fi victima răfuielii oligarhului Vlad Plahotniuc, care controla politic justiția și organele Procuraturii.

Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție înainte de termen pe 3 decembrie 2019.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?