Este vorba despre campania de promovare a referendumului constituțional, în care sînt implicate autoritățile centrale, în timp ce Moldova nu a intrat încă în perioada electorală, ceea ce constituie o încălcare gravă a legislației.
„Campania nu a început, candidații electorali nu sînt înregistrați. Or, doar candidații înregistrați, participanții au dreptul să promoveze ideile referendumului sau să facă apel pentru boicotarea acestuia sau să promoveze votul ”pro” sau ”contra”, a spus Vlad Bătrîncea.
Președintele fracțiunii parlamentare a anunțat despre inițiativa BCS de a organiza audieri parlamentare pentru a asculta Comisia Electorală Centrală, care nu reacționează la utilizarea de către guvernare a resurselor administrative și la implicarea miniștrilor în campania de promovare a referendumului, deși perioada electorală nu a început încă.Mai mult, reprezentanții guvernului constrîng și autoritățile locale să participe la această campanie. Există și alte exemple de utilizare ilegală a resurselor administrative. Astfel, pe site-urile oficiale ale organelor de stat, cum ar fi Agenția Servicii Publice, Serviciul Fiscal de Stat, este plasată informația despre referendum și este publicat un apel către cetățeni de a participa la vot.
„Așteptăm o reacție clară și profesionistă din partea CEC, bazată pe legislație, nu pe interpretări și poziții politice. Așteptăm o argumentare juridică, de ce CEC nu reacționează la faptele de utilizare a banilor publici, a resurselor oficiale ale statului și a implicării organelor publice în campania de promovare a referendumului”, a subliniat Vlad Batrîncea.
Adăuga comentariu