X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Vitali Treapițîn: „O posibilă apropiere între Moldova și NATO provoacă îngrijorare”

6 sep. 2022,, 14:45   Politică
2685 0

Rusia este alarmată de argumentele despre posibila militarizare a Moldovei și apropierea acesteia, în ciuda statutului de non-bloc, de NATO.

O declară într-un interviu acordat RIA Novosti ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Vitali Treapițîn.

Potrivit acestuia, pe acest fond, se aud mai tare propunerile de transformare a formatului actual al operațiunii de menținere a păcii de la Nistru într-un fel de misiune polițienească sau civilă sub egida internațională.

Diplomatul a remarcat că metodele de presiune economică și de transport asupra Transnistriei și-au arătat deja ineficiența, însă duc procesul de reglementare în impas.

„Încercările de a rezolva problema transnistreană prin forța armelor, în special cu ajutorul trupelor NATO, ar avea cele mai grave consecințe negative pentru țară și regiune”, a spus ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei.


În ceea ce privește perspectivele de deblocare a activității formatului „5+2” privind reglementarea transnistreană, el a remarcat că nu există alternativă la „Conferința permanentă pe probleme politice în cadrul procesului de negociere a reglementării transnistrene”, cunoscută sub denumirea de formatul de negociere „5+2", care și-a dovedit eficacitatea și rămîne singurul mecanism prin care se caută o soluție pașnică și cuprinzătoare a acestui conflict.

„Principalul lucru de care este nevoie acum este creșterea dinamicii dialogului bilateral dintre Chișinău și Tiraspol pentru a aborda probleme specifice ale agendei socio-economice și umanitare în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Totuși, aici există încă probleme”, a spus Vitali Treapițîn.

Răspunzînd la întrebarea despre modul în care retragerea de către Kiev a observatorilor din zona de securitate a conflictului transnistrean a afectat operațiunea de menținere a păcii din Transnistria și dacă sînt în desfășurare negocieri pentru înlocuirea acestora cu un grup dintr-o altă țară, el a menționat că retragerea Ucrainei a observatorilor săi, în luna martie a acestui an, din zona de securitate a conflictului transnistrean nu a afectat eficacitatea operațiunii de menținere a păcii de la Nistru, a cărei aniversare a 30 de ani a fost sărbătorită la 29 iulie.

"Pacificatorii și Comisia Unificată de Control responsabilă de operațiune își îndeplinesc pe deplin funcțiile. Prin urmare, nu este nevoie de înlocuiri în contingentul de menținere a păcii. În conformitate cu apelul Chișinăului și Tiraspolului după semnarea în mai 1997 a memorandumului „Cu privire la bazele normalizării relațiilor dintre Republica Moldova și Transnistria”, Rusia și Ucraina sînt garanți ai implementării acordurilor încheiate”, a subliniat ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Rusiei. Întrebat cît de actual este acum subiectul eliminării armamentului la depozitele din Cobasna din Transnistria, el a remarcat că această chestiune ar putea fi adusă în discuție în detalii numai după formarea condițiilor adecvate. Deocamdată, acestea lipsesc.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?