Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Victor Pușcaș: E mai reușit de a forma capacitățile de a selecta informația decît a interzice

19 dec. 2022,, 16:45   Politică
3042 0

Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, afirmă că decizia autorităților de a suspenda șase canale TV este una neconstituțională, transmite unimedia.

„Decizia CSE nu mă miră pentru că unii lideri au declarat că vor instala ,,vremurile bune”, folosind metode netradiționale ... adică ignorînd Constituția și legislația în vigoare. Ar fi mult mai reușit de a forma la cetățeni capacitățile de a selecta informația decît a le interzice”, menționează Pușcaș.

„CSE (Comisia Situații Excepționale) a suspendat șase canale TV, începînd cu ziua de 19.12.2022 pe durata stării de urgență.

Dar, cunoscînd practica guvernării actuale de a menține situația excepțională de la ... și pînă la ... se poate de presupus că aceste canale au dat „ortul popii” ... dacă nu vor contesta decizia în ordinea stabilită /Codul penal și art. art.32, 34 și 54 din Constituție/.

Însă pe mine decizia CSE nu mă miră pentru că unii lideri au declarat că vor instala ,,vremurile bune”, folosind metode netradiționale ... adică ignorînd Constituția și legislația în vigoare.


Fiind laureat al Clopotului de Bronz pentru consecvență și curaj în promovarea libertății de exprimare și accesului la informație, acordat de Centrul „Acces-info” în 2009, consider, că practicile administrative de limitare a libertății opiniei și exprimării /art.32/ și a dreptului la informație /art.34/ sînt contraproductive. Ar fi mult mai reușit de a forma la cetățeni capacitățile de a selecta informația decît a le interzice.

Anticipînd atacurile la persoană, comunic că mai multe învăț de la dușmani decît de la prieteni.

Astfel mi-am amintit de poziția „tătucăi popoarelor”. La el au venit un grup de intelectuali care intenționau să editeze un ziar și l-au rugat să-și expună părerea. Peste cîteva zile Stalin le-a răspuns: „Este foarte moale hîrtia. Personal citesc 1-2 ziare, restul le cumpăr pentru a le folosi în diferite scopuri, necitindu-le”.

Cu părere de rău mulți au condamnat bolșevismul, stalinismul, totalitarismul etc., dar n-au primit injecții contra neobolșevismului, neostalinismului, neototalitarismului etc. și astfel avem ce avem”, afirmă Victor Pușcaș.

Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat, pe durata stării de urgență, licența de emisie a șase posturi de televiziune: Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova și TV6. Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea.

26
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?