Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Victor Josu, despre Transnistria: "Ceva concret a apărut doar în perioada președintelui Vladimir Voronin"

5 sep. 2022,, 13:00   Politică
4488 0

Prevederile privind posibilitatea acordării Transnistriei a statutului de autonomie largă în cadrul Republicii Moldova au fost consemnate pentru prima dată în așa-numitul Memorandum Primakov semnat în 1997, dar în continuare părțile nu au ajuns niciodată la ceva concret.

Despre acest lucru a declarat politologul, fostul consilier al primului președinte al Republicii Moldova, Victor Josu, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md .

Potrivit lui, atunci partidele au consemnat că în Republica Moldova ar trebui să existe trei limbi de stat.

"Și după aceea a urmat un șir de întîlniri. Dispute. Dar ceva concret a apărut doar în perioada conducerii președintelui Vladimir Voronin, cînd a apărut Memorandumul Kozak. Transnistria a insistat asupra federației. Chișinăul vorbea despre unitatea statului, prevăzută în Constituție. Nu a existat un compromis pentru că cineva trebuia să cedeze. Dar nimeni nu voia să cedeze. Mai ales dacă a existat război, trebuia să înțeleagă că după aceasta situația nu putea rămînea așa. Ceva trebuie să se schimbe. Sau vom ceda, da, cu riscul că vom primi imediat o mustrare furioasă din partea patrioților noștri, naționaliștilor care vor spune "cum ați îndrăznit, ce înseamnă asta?". Ei, respectiv, tot nu puteau ceda, deoarece au "dat-o în bară" cu referendumuri înainte de aceasta, cu Consiliul Suprem. Și așa a fost pînă în momentul în care a venit Memorandumul Kozak în 2003", a spus Victor Josu.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?