Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Veaceslav Madan: Trebuie să valorificăm aurul de sub picioare – folclorul nostru

30 apr. 2018,, 11:14   Politică
8016 0

Nu a rîvnit funcții și nici nu s-a lăsat stăpînit de ambiții politice, însă atunci cînd a fost nevoie de implicarea sa, a făcut-o din chemare patriotică. Vorbim despre Veaceslav Madan, actor, regizor, fost ministru al culturii între anii 2002 și 2006, ex-ambasador în Bulgaria, fost director artistic al Teatrului „A.P. Cehov”.

Spre deosebire de alți foști colegi de la Guvern, Veaceslav Madan spune că, după încheierea socotelilor cu sfera guvernamentală, nu a căutat să-și facă loc în politică, și nici în afaceri. Actoria și regia au fost cele care i-au adus, încă de la începutul carierei, împlinire spirituală și profesională.

Politica, un episod pasager

Cariera mea la Guvern s-a terminat la 7 aprilie 2009. Pur și simplu, am pus punct și nu am regretat că nu mai sînt într-o funcție sau alta. Eu nu m-am născut ambasador sau ministru, profesia mea este actor, regizor de teatru, asta m-a interesat dintotdeauna. Nu am fost niciodată membru de partid, m-a interesat să pot rezolva probleme care presează cultura noastră. Și acum întîlnesc foști colegi care mă iau peste picior: «Chiar nu ai putut să faci o firmă ceva?» Nu am avut interese în politică pentru a face bani sau carieră.

Folclorul moldovenesc – aurul de sub picioare

Astăzi toți dau buzna la concertele unor stele care vin de undeva. Prețurile biletelor ajung și la 1000 de lei, dar consider că noi trebuie să valorificăm aurul de sub picioare – folclorul nostru. Intenția mea era ca artiștii noștri care sînt acum în toată lumea să activeze aici, acasă. În curînd n-o să mai cînte nimeni în limba noastră, dar numai în engleză, o să monteze numai spectacole cu dramaturgie străină. Din păcate, noi ne uităm printre gard sau pe fereastră, dar uităm să facem ordine singuri, aici, la noi în țară.

Politicienii mai celebri decît artiștii

Atunci, oamenii de la țară îi cunoșteau pe actori după voce, nemaivorbind de imagine, roluri. Acum nimeni nu mai cunoaște actorii, în schimb cunosc politicienii, după ce spun, după cîte case au etc.

Ruperea de trecut, o greșeală de neiertat


Nu sînt omul care să fiu împotriva Europei, României, Rusiei, eu sînt împotriva prostiei. Dacă uităm cine au fost părinții noștri, cine au fost buneii noștri, e cea mai mare crimă pe care o facem. Nu cred într-un viitor demn, luminos fără cunoașterea trecutului. Trebuie să cunoaștem artiștii care ne-au dus faima în lume, în condiții mult mai grele decît cele de astăzi.

Patriotismul și dragostea de țară – cuvinte insuficient prețuite

Patriotismul a devenit pentru mulți o noțiune care nu prea are sens, din păcate. Dar aici e locul în care ne-am născut, aici sînt înmormîntați bunicii, străbunicii noștri. Vrei nu vrei, trebuie să cunoști treaba asta și să ai grijă. Cum putem schimba lucrurile? O putem face atunci cînd guvernarea își pune sarcina să facă ca țara asta să fie iubită. Atunci nu va pleca nimeni de aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?