X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Va fi sau nu război. Ce opinie au deputații în acest sens

29 ian. 2022,, 09:45   Politică
3976 8

Atît deputații opoziției, cît și cei ai guvernării se arată sceptici în privința izbucnirii unui război clasic în regiune, în contextul situației tensionate dintre Rusia și NATO.

În timp ce aleșii poporului se arată aproape convinși că forța dialogului și diplomația vor prevala asupra forței militare, experții în domeniul securității spun că probabilitatea izbucnirii unui război, chiar în preajma Republicii Moldova este destul de ridicată, notează IPN.

Deputații guvernării spun că probabilitatea izbucnirii unui război este redusă, iar în prezent asistăm la o întrecere de forțe dintre marile puteri ale lumii, care doresc să-și adjudece supremația.

„Nu cred că va fi război, unica armă pe care o are Republica Moldova este calea democrației. Din punct de vedere geopolitic, se confruntă două mari puteri pentru delimitarea zonelor de influență.

Pe de o parte, avem Statele Unite care militează pentru dreptul de a alege a fiecărui stat suveran de a face parte sau nu dintr-un bloc militar, pe de altă parte, vedem Federația Rusă care încearcă să-și păstreze așa-numita zonă de influență pe care a avut-o încă în perioada sovietică”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.


De cealaltă parte, reprezentanții opoziției parlamentare spun că Republica Moldova n-ar trebui să ia partea niciunui actor politic internațional în contextul crizei actuale și să ceară marilor puteri respectarea statutului său de neutralitate și neimplicarea în conflicte externe.

„Cred că nimeni nu vrea război, pentru că o pace rea este mai bună decît un război bun. Diplomația Republicii Moldova ar putea fi acel intermediar care ar putea să aducă la cunoștința vecinilor noștri că noi sîntem un stat neutru și în caz dacă cineva dorește crize militare, noi să nu fim implicați.

Politicul este cel care acum încearcă să folosească teama oamenilor pentru a distrage atenția de la problemele economice pe care fiecare le are în familia sa.

Se încearcă găsirea unui dușman extern. Sper ca noi să reușim să nu ne implicăm în disputele marilor puteri, pentru că ele sînt în stare să-și rezolve singure problemele, noi trebuie să avem grijă de cetățenii noștri”, a spus deputatul BCS, Adrian Lebedinschi.

Experții în domeniul securității regionale spun că deși și-ar dori să fie pacifiști, contextul geopolitic actual demonstrează că disensiunile dintre cele două superputeri se pot transforma oricînd într-un conflict militar.

„Atît timp cît există forțe militare, atît timp cît există interesul unor state de a-și extinde teritoriul, inclusiv cu forța armată și a altor state de a-și apăra și de a-și întoarce teritoriile pierdute, iminența unui război rămîne a fi destul de înaltă.

Cît privește Republica Moldova, noi nu sîntem nici subiectul, nici obiectul acestui conflict, dar sîntem implicați în aceste evenimente geopolitice prin faptul că Republica Moldova nu poate să nu-și revendice dreptul la integritate teritorială și de aceea retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării rămîne o prioritate”, a spus expertul în probleme de securitate, Viorel Cibotaru.

Recent reprezentanții opoziției extraparlamentare au cerut guvernării de la Chișinău convocarea ambasadorului rus Oleg Vasnețov la Ministerul de Externe pentru explicații privind exercițiile militare din regiunea transnistreană. Solicitarea a fost făcută în condițiile în care există numeroase supoziții potrivit cărora Ucraina ar putea fi atacată din regiunea transnistreană. Acum cîteva zile, Grupul Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a desfășurat exerciții militare în stînga Nistrului. Potrivit presei ruse, în cadrul acestor exerciții, a fost testat gradul de „pregătire pentru luptă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?