Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Va beneficia fostul pretor de Buiucani de despăgubiri? Ce hotărîre a emis instanța de judecată

29 noi. 2023,, 10:21   Politică
2625 0

Cincizeci de mii de lei prejudiciu moral cauzat prin neexecutarea în termen rezonabil a hotărîrii judecătorești. Este hotărîrea primei instanțe în cazul fostului pretor de Buiucani, Valeriu Nemerenco. Soluția a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Suma se adaugă la cele 100 de mii cîștigate de Nemerenco la începutul lunii curente în urma unei hotărîri a Curții de Apel Chișinău. În septembrie 2022, conform unei investigații, suma pe care trebuia s-o plătească Primăria Chișinău pretorilor și vicepretorilor demiși ilegal era de cel puțin 2,3 milioane de lei, echivalent al 18 terenuri de joacă, transmite anticoruptie.md.

Pe 1 noiembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărîrea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, în litigiul fostului pretor de Buiucani, Valeriu Nemerenco, împotriva Primăriei Chișinău, după ce primarul Ion Ceban s-a opus restabilirii sale în funcție. Administrația municipală a fost obligată să-i achite lui Nemerenco toate restanțele salariale, nu și prejudiciile morale de 100 de mii de lei dispuse de prima instanță. Totodată, magistrații au constatat că reclamantul nu mai poate reveni la pretură, odată cu expirarea de drept a mandatului de pretor.

În luna martie curent, magistrații instanței de fond au constatat în cazul lui Valeriu Nemerenco încălcarea dreptului la executarea hotărîrii judecătorești în termen rezonabil. Judecătorul Diana Tricolici a dispus încasarea din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției, a sumei de 100 000 lei, cu titlu de prejudiciu moral.

Valeriu Nemerenco a deținut funcția de pretor al sectorului Buiucani aproape 30 de ani. Pe 25 iulie 2018, primarul general interimar Ruslan Codreanu l-a reconfirmat în funcţia de pretor, cu statut de demnitate publică pentru un mandat de patru ani. La peste un an distanță, pe 14 mai 2019, același edil l-a demis.


Ulterior, pe 16 mai 2019, Nemerenco a fost angajat în funcția de vicepretor de unde a fost demis de către primarul general interimar Adrian Talmaci, pe 16 septembrie 2019. Valeriu Nemerenco a contestat dispozițiile ambilor primari, invocînd că nu au fost indicate cauzele pentru care a fost revocat.

1
2
2
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?