X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Urechean, despre Ghimpu, Lupu și Filat

2 oct. 2019,, 16:50   Politică
6031 1

Serafim Urechean a făcut noi dezvăluiri despre Mihai Ghimpu, Marian Lupu și Vlad Filat, despre care a vorbit că l-ar fi vîndut ca pe „o prostituată”.

„Ca să reziști în politica moldovenească trebuie să furi, ca să ai bani. Eu bani nu aveam. A fost adoptată acea lege despre finanțarea partidelor… Dar, la inițiativa fostului premier (Filat) – ei văzînd că în 2007, AMN avea jumătate din președinții de raioane, 250 de primari și 2500 de consilieri și, în baza acelei legi ne-ar fi revenit o sumă destul de mare, care ar fi fost suficientă pentru finanțarea partidului – cei trei „subiecți ai neamului” au uneltit, ca în „Miorița”, și au suspendat temporar acea lege, ca nu cumva AMN să reziste. M-au trădat! M-au vîndut! Ca pe o prostituată m-au vîndut!”, a menționat marți, în cadrul emisiunii „Cotidianul LIVE” fostul lider al AMN, Serafim Urechean.

În ceea ce privește acuzația că i-ar fi vîndut lui Plahotniuc funcția de procuror general, el a spus că acestea sînt „aberații prostești”. Întrebat despre afirmația lui Vlad Filat precum că Veaceslav Untilă și Veaceslav Platon s-ar fi dus la Filat acasă pentru a-l convinge să accepte candidatura lui Valeriu Zubco pentru funcția de procuror general, Urechean a deviat de la subiect și a spus că foștii săi parteneri de alianță ar fi încercat să-și promoveze rudele în acea funcție: „Deocamdată nu o să spun mai mult”, a adăugat el, precizînd că printre colegii săi, în AMN au fost și „prostituate politice”.

Pentru ce merite l-a decorat Voronin pe Gacikevici cu ordinul „Gloria Muncii” și medalia „Meritul Civic”?

În cadrul emisiunii, Urechean a lansat mai multe săgeți spre fostul lider PL, Mihai Ghimpu, dar și spre liderul PCRM, Vladimir Voronin. „Ghimpu, cu șantajul lui că iese din coaliție, a frecat țara asta… Tot așa a compromis mișcarea unionistă. El a îngropat mișcarea unionistă pentru încă 100 de ani înainte. A îngropat-o!”.


Potrivit lui Urechean, s-a lucrat mult la acoperirea ilegalităților de la Primăria Chișinău și a lui Dorin Chirtoacă: „Eu i-am spus odată lui Dorin: – Băi, băiete, tu trebuie să te bucuri că ți-au pus învinuirea cu parcările, că dacă te-ar fi luat de fund cu altceva, nu ai mai fi avut șanse să ieși din închisoare”.

De asemenea, el a reiterat o acuzație mai veche vizînd rulajele de capital ale firmelor controlate de Mihai Ghimpu, care, spune Urechean, cu referire la materialele Curții de Conturi – ajungeau la 1 miliard de lei anual, fiind vorba de achiziții, carburanți etc.

Serafim Urechean a mai spus că, atunci cînd era primar de Chișinău, i s-a dat de înțeles că președintele de atunci Vladimir Voronin își dorea vreo 4 hectare de pămînt „în zona unde ulterior și-a construit casele”: „Dar eu n-am vrut să merg la acest lucru. Mai tîrziu, Vasile Ursu i-a dat un hectar. Și-a hotărît omul problema”. Fostul lider AMN i-a mai reproșat lui Voronin faptul că l-a decorat pe fostul președinte al Consiliul de Administrație al „Băncii de Economii”, Grigore Gacikevici, (cercetat penal pentru încălcarea regulilor de creditare) cu ordinul „Gloria Muncii” și medalia „Meritul Civic”, urmare a unor „credite pentru construcția sediului partidului”.

Frauda de la BEM „a fost dirijată de sus”

În ceea ce privește frauda de la „Banca de Economii”, Curtea de Conturi a sunat alarma încă în 2011, dar autoritățile nu au făcut nimic pentru a bloca devalizarea, deoarece „totul era coordonat de sus”: „Noi am semnalat încălcări la BEM încă în 2011. Atunci, în baza materialelor de care dispunea Curtea de Conturi, a fost arestat Gacikevici. Erau chestiuni strigătoare la cer. Toate oficiile BEM erau cumpărate de Gacikevici și încă un demnitar, o rudă de-a lui, fiind vîndute unui offshore din Cipru. Și, de la acel offshore, BEM închiria propriile oficii la un preț de 900 de mii de euro anual”, a menționat Urechean în cadrul emisiunii. „Am sunat alarma și în 2012. Am spus că se fac măgării la BEM. În 2013 am transmis scrisori la toate instituțiile statului despre încălcările care se comit la BEM. Am transmis materialele la Parlament, la Procuratură, la BNM, la Guvern, Președinție și CNA. Reacție – zero! În 2014 – reacție zero. În 2015 – zero. În 2016 – zero reacție. Lucrurile acestea erau dirijate de sus”, a insistat Urechean, care a deținut funcția de președinte al Curții de Conturi în perioada aprilie 2011 – iulie 2016.

El a vorbit și despre negocierile pe care le-a purtat cu PCRM în 2009. În 2010, Serafim Urechean a venit la una din emisiuni cu o mapă roșie și a spus că, la un moment dat, va face publice documentele din acea mapă – documente care vizează negocierile cu comuniștii. Marți, la „Cotidianul LIVE”, Urechean a spus că încă nu a venit momentul, dar a deschis unele paranteze: „Este un gentleman pe nume Mark Tkaciuk – el a pregătit un proces verbal cum s-ar putea de ieșit din acea situație, dar Voronin nu a acceptat ecuația. O să revin la acest subiect – o să numesc omul care a purtat negocierile și a propus nu 10…. pentru un vot – și o să cazi de pe scaun. Dar numele nu-l voi spune acum. Este vorba de un personaj politic foarte activ astăzi”, a menționat Serafim Urechean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?