Unii alegători și-au forografiat, contrar legii, buletinele de vot

Unii alegători și-au forografiat, contrar legii, buletinele de vot

Deși este interzis de legislație, mai mulți cetățeni au fotografiat și ulterior au postat demonstrativ pe internet buletinul de vot, arătînd astfel pentru cine au votat.


O tentativă similară a avut și fostul președinte al PL, Mihai Ghimpu, care a fotografia un buletin, însă din cauza calității proaste a imaginii, nu se observă dacă acesta a aplicat ștampila „Votat”.


În hotărîrea nr. 1734 din 03.07.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea birourilor electorale ale secțiilor de votare se menționează că fotografierea buletinului de vot completat este interzisă. În document nu se precizează însă care este sancțiunea pentru încălcarea acestei norme.


„Buletinul de vot se completează de către alegător numai în cabina pentru vot secret. Alegătorul care nu este în stare să completeze de sine stătător buletinul are dreptul să invite în cabină o altă persoană, cu excepţia membrilor biroului electoral, reprezentanţilor concurenţilor electorali/ participanților la referendum şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale. Aceste cazuri vor fi consemnate aparte în raportul biroului electoral al secţiei de votare. Este interzisă fotografierea buletinului de vot completat”.
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load