X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Un nou proiect pentru abrogarea ”Legii miliardului”

9 apr. 2021,, 15:15   Politică
2924 3

Un nou proiect privind anularea poverii fiscale asupra populației, impusă în contextul fraudei bancare, a fost votat astăzi de deputați.

Ințiativa prevede abrogarea Legii nr.235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015 (”Legii miliardului”)/

Potrivit autorilor, proiectul are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat.

Potrivit lui Petru Burduja, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, atunci cînd a fost adoptată Legea privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nu s-a ținut cont de posibilele urmări ale acesteia. ”Suma obligațiunii crește, reducînd posibilitățile Executivului din punct de vedere bugetar de a implementa proiecte sociale și economice. Mai mult, este o tendință de majorare a datoriei de stat și, cel mai grav, o modalitate prin care această povară a fost transferată asupra bugetului de stat, adică pe umerii cetățenilor”, a explicat Petru Burduja.

”În condițiile de criză economică acută, provocată de restricțiile impuse pentru prevenirea răspîndirii COVID-19, acest proiect de lege ar permite ca mijloacele destinate restituirii furtului din sectorul bancar, să fie folosite pentru acoperirea necesităților păturilor social vulnerabile, precum și întru susținerea domeniului de afaceri”, se arată în nota informativă la proiect.


Pe 16 decembrie 2020 a fost adoptată o lege similară care, de asemenea, prevedea abrogarea Legii nr.235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat. Inițiativa a fost însă declarat neconstituțională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?