Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Un membru demisionar al CSM cere să fie repus în funcție

20 noi. 2020,, 15:56   Politică
8511 5

Ion Postu care la 20 noiembrie 2019 și-a prezentat demisia din funcție de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rîndul profesorilor de drept titulari solicită să fie repus în funcție.

Acesta își motivează cererea prin faptul că Parlamentul nu i-a aprobat demisia pînă în prezent, asta deși în martie 2020 Legislativul a numit un alt profesor de drept titular în absența locului vacant, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

La 20 noiembrie 2019 Ion Postu și-a depus demisia din calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rîndul profesorilor de drept titulari. Vineri, 20 noiembrie curent, acesta a cerut CSM să dispună sistarea procedurii de ridicare a mandatului de membru al Consiliului din rîndul profesorilor de drept titular.

Postu își motivează solicitarea de a fi repus în funcție prin faptul că „ridicarea mandatului de membru al CSM ține de competența excluzivă a Parlamentului, competență care nu a fost exercitată”.


De menționat că în adresarea transmisă joi, 19 noiembrie, de membrii judecători ai CSM în adresa Curții Constituționale (CC) se precizează că demisia lui Ion Postu din funcția de membru din rîndul profesorilor nu a fost aprobată de Parlament și că un alt profesor a fost numit în absența locului vacant.

Amintim că, la 17 martie 2020 Parlamentul a numit, patru noi membri ai CSM din partea profesorilor titulari de drept. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

Noii membri ai CSM au fost selectați în baza unui concurs public organizat de Comisia juridică, pentru numiri și imunități. În total, la concurs au fost depuse 18 dosare, dintre care 17 au fost admise la faza finală – interviul.

Încă de la începutul numirii, între membrii judecători și cei patru profesori titulari au existat mai multe nemulțumiri. La sfîrșitul lunii septembrie curent, cei patru au remis și o declarație în care susțin că CSM nu este transparent atît în activitatea sa, cît și în procesul decizional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?