Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Un grup de deputați vor lua la puricat instituțiile medico-sanitare publice din țară

17 feb. 2023,, 18:45   Politică
2084 0

Deputații pornesc vizitele prin instituțiile medico-sanitare publice (IMSP) din țară. Membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie și-au stabilit planul vizitelor și audierilor publice pentru sesiunea curentă, anunță responsabilii legislativului. Scopul acestora este de a verifica și analiza cum are loc executarea legilor de către organele și persoanele competente.

Se planifică, în total, 25 de acțiuni,, scopul căror este de a verifica și analiza cum are loc implementarea legilor votate de Parlament. La fel, s vor organiza audieri și consultări publice, transmite realitatea.

„Sînt planificate vizite la IMSP Spitalul de Psihiatrie din municipiul Bălți, Institutul Mamei și Copilului cu scopul de a analiza cauzele indicatorilor mortalității materne în Republica Moldova, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Institutul Neurologic Republican, Institutul de cardiologie”, anunță Parlamentul.

De asemenea, deputații vor efectua vizite de documentare la subdiviziunea teritorială din Bălți a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la Compania Națională de Asigurări în Medicină, la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

„Suplimentar, membrii Comisiei se vor familiariza, la fața locului, cu situația de la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate și de la Centrul de Medicină Legală. sînt planificate și vizite la mai multe centre de reabilitare, printre care Centrul de reabilitare a persoanelor vîrstnice și persoanelor cu dizabilități (adulte) „Speranța” din orașul Vadul lui Vodă, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din municipiul Chișinău”, se mai arată în comunicat.


În context, urmează a fi efectuată evaluarea ex-post a prevederilor Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și ale Legii privind executarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri; controlul parlamentar al implementării Legii privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă, Legii cu privire la comitetele sectoriale pentru formare profesională, Legii cu privire la ajutorul social.

„Membrii Comisiei își propun să desfășoare audieri publice cu privire la Politicile publice privind controlul cancerului de col uterin și realizarea Planului național de imunizare 2016-2022, cu privire la Impactul politicilor în domeniul drogurilor asupra sănătății publice, privind funcționarea și colaborarea intersectorială a Serviciului 112 în Republica Moldova, privind reforma spitalelor din Republica Moldova, cu privire la protecția drepturilor sociale a minorilor aflați în detenție. De asemenea, sînt planificate audieri publice privind executarea prevederilor și atingerea țintelor Programului Național de imunizări în municipiul Bălți și în UTA Găgăuzia. Totodată, planul prevede desfășurarea audierilor privind prevenirea torturii și a relelor tratamente în instituțiile psihiatrice și rezidențiale, precum și consultări publice la subiectul elaborării proiectului de lege privind activitatea psihologică”, mai anunță responsabilii.

Precizăm că din Comisia protecție socială, sănătate și familie fac parte deputații Dan Perciun, Reghina Apostolova, Adrian Belîi, Vladimir Odnostalco, Maria Pancu, Alla Darovannaia, Liliana Grosu, Dorian Istratii, Veaceslav Nigai, Ana Oglinda.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?