X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Un expert explică de ce R.Moldova nu are șanse reale de aderare la UE în viitorul apropiat

17 dec. 2021,, 12:31   Politică
5360 23

Republica Moldova nu are nicio șansă de aderare la Uniunea Europeană în condițiile existenței unui conflict nestins pe teritoriul său, cum este diferendul transnistrean.

În aceste condiții, aprofundarea relațiilor cu Uniunea Europeană trebuie să aibă loc odată cu avansarea pe dimensiunea soluționării conflictului transnistrean. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, transmite Noi.md cu referire la Jurnal.md.

„Vă amintiți reacția Rusiei atunci cînd RM a semnat Acordul de Asociere? Ni s-a dat de înțeles că aderarea nu este posibilă în contextul existenței unui conflict nestins și că Rusia va face tot posibilul ca acesta să rămînă nesoluționat și noi să rămînem în zona de influență geopolitică a Rusiei Există o singură problemă pentru FR, din cauza prezenței sale militare nelegitime în stînga Nistrului, au un disconfort diplomatic la nivel internațional”, a declarat comentatorul politic Anatol Țăranu.

Expertul a adăugat că există o singură cale care ar permite soluționarea conflictului: autoritățile ar trebui să creeze condiții cînd păstrarea acestui conflict nestins ar deveni o povară insuportabilă pentru Federația Rusă.

„Opinia mea e că ar trebui să adoptăm o lege despre statutul actualei Transnistrii, pe care să o numim teritoriu ocupat de un regim separatist. Așa a făcut Georgia și, ca rezultat, Rusia a recunoscut independența Osetiei și Abhaziei. Același lucru l-ar face în cazul Transnistriei și astfel ar dezlega mîinile RM. Mi-e teamă, însă, că Rusia înțelege acest lucru și nu va recunoaște independenta Transnistriei”, a mai spus expertul.


Și Mihai Mogîldea, expert la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, a adăugat că Uniunea Europeană nu ar accepta un stat cu probleme teritoriale să adere la structura sa. „Acest mesaj a fost transmis de mai mulți oficiali europeni și a fost spus destul de tranșant că UE nu va mai accepta un al doilea Cipru ca parte a structurii sale”. Potrivit expertului, în aceste condiții procesul de aprofundare a relațiilor cu UE trebuie să aibă loc odată cu avansarea pe dimensiunea soluționării conflictului transnistrean.

„Acesta este probabil și mesajul transmis de oficialii de la Bruxelles în discuțiile cu cei de la Chișinău”, a spus Mihai Mogîldea. Mai mult ca atît UE a început să acorde o atenție mai mare în ultimii ani problemelor de securitate din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv RM. Există mai multe state reticente față de abordarea problemelor de securitate din Europa de Est, care se tem să nu provoace cumva o reacție adversă din partea Rusiei. Nu cred că e o abordare corectă. UE ar trebui să investească mai multe resurse pe dimensiunea de securitate. Doar așa se poate fortifica reziliența RM care să contribuie la avansarea soluționării conflictului transnistrean”, a mai spus expertul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?