Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un concept de politică externă echilibrată va fi dezvoltat în Moldova

23 iun. 2020,, 20:15   Politică
3353 4

Președintele țării, Igor Dodon, va semna un decret cu privire la elaborarea Conceptului politicii externe echilibrate. Documentul va fi întocmit în cooperare cu Parlamentul și Guvernul.

Despre aceasta șeful statului a anunțat în mesajul său, dedicat celor 30 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova.

Igor Dodon a precizat că unul din pilonii pe care a fost construită politica sa de guvernare este echilibrul în relațiile externe. „Moldova este o țară mică, cu un popor pașnic. Nu vrem să luptăm cu nimeni. Vrem să muncim și să fim prieteni cu toate țările din jurul nostru”, a spus președintele.

Șeful statului a explicat că Moldova este o țară europeană datorită istoriei și poziției sale geografice. În același timp, „soarta noastră este indispensabilă de spațiul eurasiatic. Astfel, prioritate pentru noi ar trebui să fie dezvoltarea unor bune relații de colaborare politică și economică cu partenerii noștri în cadrul zonelor de liber schimb ale Uniunii Europene și ale Comunității Statelor Independente”.

Igor Dodon precizează că din 2016 una dintre preocupările sale de bază a fost restabilirea parteneriatului strategic cu Federația Rusă, după ce Plahotniuc a intrat în război politic deschis cu Moscova.


„Să ne amintim că în acei ani erau blocate exporturile moldovenești spre Rusia, au fost impuse interdicții reciproce pentru demnitari, iar zeci de mii de muncitori moldoveni riscau să fie deportați acasă”, amintește președintele.

În urma unor înțelegeri la care au ajuns cu președintele Igor Dodon cu omologul său rus Vladimir Putin, aceste probleme au fost soluționate.

Totodată, șeful statului a precizat că în egală măsură a aplicat politica echilibrului în relațiile cu Occidentul, „fiind convins de necesitatea păstrării tuturor libertăților și înlesnirilor oferite de Uniunea Europeană pentru cetățenii moldoveni, am încurajat schimbul economic și cultural cu Europa și am stabilit personal cele mai bune contacte politice și de prietenie cu diverși lideri europeni”.

„A sosit momentul să trecem la consolidarea legislativă a acestei abordări. În viitorul apropiat, voi semna un decret prin care administrația prezidențială va fi responsabilă de elaborarea, în cooperare cu Parlamentul și Guvernul, a Conceptului politicii externe echilibrate”, spune Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, Noul Concept trebuie să conțină astfel de principii ale politicii externe a Moldovei, cum ar fi deschiderea, parteneriatul, buna vecinătate, respect reciproc, cooperare, bazat pe implementarea strictă a unei politici de neutralitate permanentă în relațiile cu alte state și organizații internaționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?