Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Ultima oră! Vasile Botnari, pus sub acuzare în dosarul expulzării profesorilor turci

5 feb. 2020,, 10:13   Politică
4846 1

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, este unicul învinuit în dosarul expulzării profesorilor turci.

Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, ceilalți figuranți în dosar - doi foști vicedirectori SIS, dar și șefa Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi - executau ordinele lui Botnari fără a ști că ele sînt ilegale, notează Noi.md cu referire la agora.md.

„Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare a profesorilor turci în lipsa unei solicitări scrise de la BMA sau a unui acord de colaborare. Asta în condițiile în care BMA e unica instituție care poate organiza îndepărtarea străinilor. Toată acțiunea a fost dirijată de învinuitul care deținea funcția de director al SIS. S-a constata că ceilalți au executat dispozițiile superiorului, fără a ști că ele sînt ilegale. Șeful SIS spunea cu convingere că toate acțiunile sînt legale și ulterior nu vor fi probleme”, a spus Stoianoglo într-un briefing.

Prin ordonanța PG a fost dispusă scoaterea celor doi foști vicedirectori SIS și a fostei șefe BMA de sub urmărire penală.

”Îmi pare rău că statul R.Moldova nu apărat drepturile fundamentale ale profesorilor turci și sper că asta va fi o lecție pentru toți”, a subliniat Stoianoglo.


"Este imposibil de a readuce profesorii turci în R.Moldova. Ei sînt cetățeni turci și au fost condamnați acolo", a adăugat procurorul general.

Astăzi, procurorul general a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a acestei cauze, Botnari fiind unicul învinuit pe dosar. Acesta este acuzat de abuz de serviciu. „La etapa aceasta, el a colaborat cu ancheta”, a mai adăugat Stoianoglo.

Conform legislației, norma penală prevede pînă la șase ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa funcții publici de la cinci la zece ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?