X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ultima oră! Parlamentul a numit doi judecători la Curtea Constituțională

16 aug. 2019,, 12:50   Politică
2326 0

Domnica Manole și Vladimir Țurcan au fost numiți astăzi în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Hotărîrea a fost aprobată cu voturile a 54 de deputați din cadrul majorității parlamentare, notează Noi.md.

Cei doi candidați au fost numiți pentru un mandat de șase ani, la propunerea fracțiunilor parlamentare a PSRM, platformei DA și PAS.

„Legislația în vigoare prevede că Parlamentul numește doi judecători la CCM. Legislația nu prevede însă careva proceduri care urmează să le respecte, astfel se rezumă că Parlamentul este liber în forma de alegere a candidaților la funcția de judecător. De aceea, Parlamentul ia decizii cu votul majorității”, a spus raportorul Vlad Bătrîncea.

Deputatul a adăugat că Domnica Manole și Vladimir Țurcan întrunesc cerințele legii, sînt profesioniști în domeniu și dețin calitățile necesare pentru a proteja Constituția și a respecta normele legale.

Propunerea majorității parlamentare a fost criticată de reprezentanții opoziției. Deputații democrați s-au interesat dacă a fost verificată afilierea politică a candidaților înaintați.


„Ați spus că veți acționa diferit și nu veți proceda ca PD, și nu vor fi numiți oameni pe bază de afiliere politică, dar pe bază de transparență, meritocrație… Ați dat-o în bară aici”, a declarat parlamentarul Andrian Candu.

Deputatul Partidului Șor Denis Ulanov s-a arătat nemulțumit de faptul că Domnica Manole a acumulat un punctaj mai mic decît alți candidați în cadrul concursului organizat de Comisia juridică pentru funcția de judecător la CCM.

„Parlamentul a acționat în conformitate cu legea, este dreptul suveran al Parlamentului să decidă asupra candidaților la Curtea Constituționale. Aceștia întrunesc absolut toate cerințele legii”, a răspuns Bătrîncea.

După aprobarea hotărîrii Parlamentului, noii judecători la Curtea Constituțională, inclusiv cei desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii și de Guvern, au depus jurămîntul.

Precizăm că, Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sînt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. CSM i-a desemnat în această funcție pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan, iar Guvernul pe Liuba Șova și Nicolae Roșca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?