X 
Coronavirus stiri: 8124
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 899

Ultima oră! Igor Dodon, pus sub acuzare în dosarul "Energocom"

27 iun. 15:23   Politică
2914

Fostului președinte al R.Moldova Igor Dodon i-a fost înaintată, astăzi, învinuirea în săvîrșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat - în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală.

La 29 decembrie 2021, ex-Președintele Republicii Moldova a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în săvîrșirea infracțiunii enunțate.

Învinuirea adusă de procurori se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci cînd a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținînd funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.


Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Potrivit procurorilor, în urma acțiunilor enumerate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectînd drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova, se mai arată în comunicatul Procuraturii.

În cadrul audierilor de astăzi, ex-Președintele Republicii Moldova Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvîrșirea faptei de care este învinuit, menținînd declarațiile date în calitate de bănuit.

În privința acestuia a fost menținută măsura procesuală de constrîngere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав