Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Ultima oră! Deputații independenți s-au adresat Curții Constituționale

19 apr. 2019,, 12:18   Politică
3913 6

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic solicită Curții Constituționale să se expună dacă pot fi organizate alegeri anticipate în baza unui alt sistem de vot, decît cel actual, notează Noi.md.

Totodată, parlamentarii cer Curții să stabilească dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decît un mandat deplin al legislativului.

Cei trei deputați au solicitat examinarea sesizării în regim de urgență.

Ei consideră că ”modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor”.

”Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacității lor de a dialoga și a respecta voința electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea legislativului. Este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială și economică, doar pentru că un grup de deputați vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiți de rezultatul obținut pe 24 februarie, de încrederea redusă pe care alegatorii o au în ei”, se arată în declarația deputaților.


Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic menționează că recunosc dreptul oricărui partid de a propune schimbarea sistemului electoral, dar acest lucru trebuie să se facă în cadrul constituțional.

Sesizarea a fost înregistrată și urmează a fi examinată de Curtea Constituțională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?