Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ulianovschi: Relațiile dintre Rusia și Moldova se află într-o situație deloc simplă

20 mar. 2018,, 14:55   Politică
3958 6

Tensiunile din relația moldo-rusă au fost abordate în cadrul întrevederii de astăzi dintre ministrul moldovean de externe, Tudor Ulianovschi, și viceministrul rus de externe Grigore Karasin, informează Noi.md.

Părțile și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la restabilirea dialogului moldo-rus nu doar la nivel politic, dar și în alte sfere de cooperare.

„Precum se cunoaște, raporturile dintre Federația Rusă și Republica Moldova se află într-o situație deloc simplă de dezvoltare și, cu regret, s-au acumulat un șir de probleme ce trebuie rezolvate. Am reiterat în cadrul dialogului solicitarea către partea rusă referitoare la necesitatea soluționării și depășirii situației existente, precum și excluderea pe viitor a cazurilor de abuz împotriva cetățenilor R. Moldova”, a declarat Ulianovschi.

Totodată, oficialii au convenit să coopereze în dosarul spălării banilor proveniți din Federația Rusă, în băncile din Moldova. Un alt subiect abordat ține de lansarea negocierilor pe marginea acordurilor privind migrația forței de muncă și combaterea migrației ilegale.

Tudor Ulianovschi s-a referit și la dosarul transnistrean, reiterînd mesajul autorităților cu privire la evacuarea trupelor ruse de pe teritoriul țării.


„Am subliniat că retragerea trupelor militare ar putea reprezenta un punct major în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. În măsura în care acționăm cu responsabilitate și respect reciproc, putem depăși această perioadă complicată din relația bilaterală. Interesul nostru e pentru dezvoltarea unui dialog moldo-rus”, a subliniat el.

La rîndul său, Grigore Karasin s-a pronunțat pentru o abordare deschisă și imparțială a tuturor problemelor de pe agenda bilaterală.

„Discuția de astăzi confirmă aspirațiile ambelor părți de a rezolva problemele existente în spiritul parteneriatului și pragmatismului. Asta ține atît de contactele politice, cît și de domeniile practice de cooperare. Un rol pozitiv l-a avut întrevederea din luna februarie de la Munchen dintre domnii Lavrov și Ulianovschi”, a remarcat Grigori Karasin.

„Sperăm că această întrevedere ne va permite să îmbunătățim climatul de discuții dintre părți”, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?