Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

UE va susține integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova

15 mar. 2023,, 11:45   Politică
2634 1

Republica Moldova rămîne una dintre primele priorități ale Uniunii Europene în ceea ce privește susținerea securității, integrității teritoriale și suveranității sale.

Despre acest lucru a declarat membrul Comisiei Europene (CE) pentru Politică de Vecinătate și Extinderea Uniunii Europene, Oliver Varhelyi, prezentînd la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg un raport privind situația din Moldova, scrie interfax.ru .

El a menționat, de asemenea, că UE este îngrijorată de nivelul de securitate al Republicii Moldova și depune eforturi pentru consolidarea acesteia.

Varhelyi a reamintit că în ultimul an, Uniunea Europeană a alocat Chișinăului un pachet de asistență de peste 1 miliard de euro "pentru consolidarea durabilității Moldovei". În plus, conform planului investițional și economic pentru țările participante la Programul Parteneriatului Estic, este prevăzut un potențial mare de asistență care urmează să fie acordată Republicii Moldova pentru a facilita implementarea reformelor.

"Susținem modernizarea sectorului de apărare al Republicii Moldova prin asistența Fondului European pentru Pace de 47 de milioane de euro (în 2022)", a continuat membrul CE.

Potrivit lui, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell "a propus ca statele-membre ale uniunii să mențină un nivel sporit de finanțare pentru Moldova și în acest an". Experții UE sprijină Republica Moldova în lupta împotriva amenințărilor cibernetice și hibride și a dezinformării, a spus Varhelyi.

Comisarul European a menționat, de asemenea, pregătirea de către Borrell a unei posibile misiuni civile de consiliere pentru "consolidarea securității" Republicii Moldova.

6
1
0
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?