X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

UE tace după arestarea procurorului. Ce spun experții

8 oct. 2021,, 11:07   Politică
1262 0

În urma controverselor legate despre legalitatea reținerii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, apare întrebarea de ce partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova încă nu au oferit vreo reacție publică cu privire la dosar.

„Sau așa și trebuie să se facă, cînd e vorba de justiție?”, a răsunat întrebarea din partea prezentatorului Gheorghe Gonța pe platoul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, ediția de aseară, 7 octombrie, avîndu-i în calitate de invitați pe Stanislav Pavlovschi, fost judecător al Republicii Moldovei la CtEDO, și pe Ivan Diacov, fost șef-procuror al municipiului Chișinău, transmite Noi.md cu referire la Realitatea.md.

„Eu cred că acest caz este atît de șocant, încît instituțiile internaționale la fel sînt în șoc într-un sens, asta (a); (b) poate să fie așa că autoritățile naționale au coordonat acești pași cu instituțiile internaționale. Poate fi și așa. Eu nu vreau să cred în această ipoteză, dar haideți să nu uităm că instituțiile internaționale, asta nu Comisia Europeană și nu Consiliul Europei, ci niște clerci (n.r. din eng. clerk – funcționari) care stau acolo și se află în legătură cu unii dintre ai noștri cu nasul parfumat cu cocs (n.r. prescurtat de la cocaină). Se află în relații cu ei și fac schimb de opinii, și își formează părerea în urma acestor discuții”, a declarat Stanislav Pavlovschi.

În opinia lui Ivan Diacov, totuși, acțiunile cu privire la Alexandr Stoianoglo ar fi fost coordonate. „Nu vor să se exprime, fiindcă așteaptă să vadă cît de dibaci vor fi băieții noștri, cînd vor gestiona cazul. Una e să faci urmărirea penală într-o țară democratică și alta cînd le faci moldovenește. Și dacă ăștia o să facă niște gafe strigătoare la cer, partenerii nu pot să-și asume. Ei acum o să dea niște aprecieri și cînd se vor trezi peste noapte cu niște rezultate care nu pot fi explicate...”.

„Nu cred că este chiar așa, parțial poate. Situația aceasta poate fi analizată în baza a două aspecte. Primul pur politic, al doilea pur juridic. Juridic, vorbim de CtEDO, după ce au fost epuizate toate căile interne, ceea ce nu a avut loc pînă acum. Politic, ca instituțiile internaționale să intervină trebuie să fie făcute adresări din partea liderilor politici”, a intervenit Stanislav Pavlovschi.


La care, iarăși, Ivan Diacov a adăugat că „susținere morală”, cel puțin, ar exista.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?