Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

UE propune o agendă economică ca prioritate de cooperare cu PaE

3 iul. 2021,, 10:30   Politică
2573 5

UE propune o agendă susținută de un plan economic ca prioritate de cooperare cu Parteneriatul Estic (PaE).

Comisia Europeană și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borell, propun ca prioritate de cooperare cu partenerii din est pentru următorii ani o agendă care se bazează pe cele cinci obiective stabilite, în martie 2020, pe termen lung pentru viitorul Parteneriatului Estic.

Agenda va fi susținută de un plan economic și de investiții de 2,3 miliarde de euro în subvenții, combinări și granturi, cu potențialul de a mobiliza pînă la 17 miliarde de euro în investiții publice și private.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, propunerea va contribui la discuțiile privind viitoarea politică a Parteneriatului Estic, inclusiv la summit-ul Parteneriatului Estic planificat pentru decembrie 2021.

Agenda vizează creșterea comerțului, economiei și locurilor de muncă, investiții în conectivitate, consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept, susținerea tranzițiilor ecologice și digitale și promovarea unor societăți echitabile, incluzive și cu respectarea principiului egalității de gen.


Potrivit lui Josep Borrell, Parteneriatul Estic rămîne prioritar pe agenda Uniunii Europene.

Se vrea crearea unei agende care să răspundă provocărilor și oportunităților fără precedent din prezent, făcînd-o potrivită pentru viitor.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că este înaintat un ambițios plan economic și de investiții care va contribui la crearea locurilor de muncă și dezvoltarea economică și va aduce prosperitate regiunii Parteneriatului Estic.

Planul include oportunități ale țării pentru toți partenerii estici, inclusiv sprijin pentru o viitoare Republică Belarus democratică.

Această nouă agendă va sprijini redresarea socio-economică după pandemia generată de COVID-19, va consolida relațiile economice și va crea rute comerciale între UE și țările partenere.

Agenda cuprinzătoare mai este axată pe redresare, reziliență și reformă, include selectarea a zece obiective prioritare stabilite pentru 2025 cu angajamente clare în toate domeniile primordiale de cooperare.

Acestea cuprind domenii precum sprijinul suplimentar pentru 500 de mii de IMM-uri, construirea sau modernizarea a 3 000 de km de drumuri și căi ferate prioritare în conformitate cu standardele UE, abordarea amenințărilor hibride și cele legate de cibernetică, combaterea corupției, reducerea consumului de energie cu cel puțin 20% în 250 de mii de gospodării, îmbunătățirea accesului la apă potabilă și aer calitativ, accesul sporit la internet de mare viteză în 80% din gospodării, asistența pentru vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății, sprijin suplimentar pentru societatea civilă și mass-media independentă, oportunități de mobilitate pentru 70 de mii de studenți, cercetători și tineri.

Noua agendă propune, de asemenea, o revizuire a arhitecturii multilaterale a Parteneriatului Estic pentru a ajusta cadrul la noile priorități și pentru a-l adapta pe deplin scopului. Planul economic și de investiții regional va sprijini redresarea socio-economică post-COVID și reziliența pe termen lung, ținînd cont de agenda „să reconstruim mai bine”.

Propunerile vor fi discutate cu țările partenere, statele membre ale UE, societatea civilă și cu alte părți interesate importante, ținîndu-se cont de cel de-al șaselea summit al Parteneriatului Estic din decembrie 2021.

Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009 cu scopul de a consolida și aprofunda relațiile politice și economice dintre UE, statele sale membre și șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?