X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tulbure: Cu regret, cei care pleacă din serviciul public sînt ignorați

9 apr. 2018,, 10:30   Politică
8884 4

Alexei Tulbure se numără printre acei foști demnitari de stat care au trecut și prin școala diplomatică, și prin cea politică.

Fost deputat, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lîngă Consiliul Europei între anii 2002 și 2006, ambasador la ONU pînă în 2008, Alexei Tulbure afirmă că nu s-a considerat politician, (cu excepția anilor 1998-2001 când era deputat în Parlament), ci un funcționar de stat. De ce a plecat cu regrete din sfera guvernamentală și în ce condiții ar accepta să revină într-un post public fostul ambasador a relatat într-un interviu pentru Noi.md.

„Cu un sentiment de regret am plecat. Regret nu doar că îmi închei cariera, dar era și o altă nuanță a acestei stări: se acumulase pe parcursul anilor o foarte mare experiență care ținea de relațiile internaționale, de procese care se întîmplă în interiorul țării. Eram gata și eram plin de energie, forță să o împărtășesc cu cineva în cadrul Ministerului de Externe sau al unui for de analiză. Nu a fost să fie. Cu regret, oamenii care decad din serviciul public, indiferent care a fost biografia, realizările lor, sînt ignorați”, a mărturisit Tulbure.

Prima concluzie care a tras-o atunci e că pentru foștii demnitari de stat ar trebui să există o platformă instituțională de pe care să-și poate împărtăși experiența și cunoștințele acumulate, așa cum se întîmplă, de exemplu, în țările dezvoltate.

Misiunea pe care a avut-o la șefia reprezentanței Moldovei la ONU și CoE a fost una dificilă, își amintește Tulbure, dar încununată de succes. „Sarcina mea era să asigur un dialog deschis, prodigios între New York (ONU), Strasbourg (CoE) și Chișinău, îmi pare că s-a reușit acest lucru”, a relatat Tulbure.


Intervievatul mai afirmă că niciodată nu l-a interesat în mod special politica, și nici nu planifică să se alăture vreunui proiect în viitor. În anumite condiții, spune totuși că ar accepta să revină în serviciul public.

„Eu în genere mă consider mai puțin politician, și mai mult «cinovnik», un om care își știe profesiunea, datoria și o îndeplinește. Da, am făcut și politică în anii ’90, dar lucrul de stat îl cunosc, m-am străduit să fiu la nivelul cerințelor profesionale. Acum, cu cei de la putere, unde domină cu totul alte principii, eu nici n-aș fi putut ocupa vreo funcție. Din mîinile acestui regim nu vreau nimic, dar dacă va apărea o echipă altruistă cu viziuni clare despre ceea ce trebuie de făcut în Moldova și cum trebuie să arate țara în viitor, s-ar putea să revin”, a concluzionat Alexei Tulbure.

Alte materiale din cadrul rubricii: "Demnitari de stat. Ieri și Azi" - găsiți aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?