X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Trei detalii importante ale bătăliei pentru fotoliul de șef al statului

1 sep. 2020,, 09:31   Politică
4274 6

Începînd cu data de 25 august, a început perioada electorală pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Toate acțiunile care urmează a fi întreprinse au fost incluse într-un program calendaristic, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Pînă pe 26 septembrie, trebuie constituite secțiile de votare, în baza propunerilor primarilor. Cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua alegerilor, vor fi constituite secțiile de vot în străinătate și cele pentru alegătorii din stînga Nistrului.

Începînd cu data de 1 septembrie și pînă pe 1 octombrie este perioada în care candidații la postul de președinte al Republicii Moldova vor avea posibilitatea să își depună actele pentru înregistrarea oficială. Atunci pot fi înregistrate grupurile de inițiativă care vor colecta semnături în susținerea candidaților. Potrivit legii, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin. 15.000 şi nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova.

După ce vor depune listele de subscripție și actele necesare, candidații care întrunesc toate condițiile urmează a fi înregistrați în termen de șapte zile.

Pînă pe 8 octombrie, CEC va publica lista tuturor candidaților înregistrați.


Oficial campania electorală pentru prezidențiale durează din 1 septembrie – pînă pe 30 octombrie, în această perioadă candidații au posibilitatea să facă agitație electorală. Data de 31 octombrie va fi ziua tăcerii, cînd agitațiile electorale vor fi interzise, la fel ca și în ziua alegerilor pe 1 noiembrie.

Dat fiind faptul că ne aflăm într-o perioadă de pandemie, deocamdată nu este clar cum vor avea loc alegerile prezidențiale și cum se va vota.

Pînă în prezent și-au anunțat candidatura pentru postul de președinte al Republicii Moldova, Andrei Năstase (PPPDA), Maia Sandu (PAS), Dorin Chirtoacă (PL), Octavian Țîcu (PUN).

Igor Dodon, deși deocamdată nu și-a anunțat oficial candidatura, într-o ultimă întîlnire cu jurnaliștii a dat de înțeles că cel mai probabil va lupta pentru păstrarea fotoliului de șef al statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?