Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

"Trebuie să fim atenți cu deciziile care trezesc tensiune". Cum este apreciată Legea Magnițki în Moldova

13 dec. 2022,, 13:19   Politică
3312 0

Republica Moldova se va alinia măsurilor restrictive internaționale îndreptate împotriva persoanelor implicate în diverse infracțiuni, prin implementarea așa-numitei Legi Magnițki, a anunțat recent Ministerul Justiției.

Cît de binevenită este această inițiativă legislativă pentru țara noastră și ce efecte ar putea avea i-am întrebat pe politicieni și analiști politici.

Fostul președinte Petru Lucinschi a tratat cu rezerve propunerea guvernării de a implementa în Moldova Legea Magnițki.

"Trebuie să fim mai atenți cu unele decizii care trezesc foarte multă discuție și tensiune în societate", a declarat Lucinschi pentru Noi.md.

Fostul șef de stat Vladimir Voronin a menționat la rîndul său că și această inițiativă este una pur declarativă și nu va avea vreun impact.


"Eu cred că ar fi necesar să fie o parte componentă a programului național al luptei cu corupția, dar dacă aceasta va fi numai așa declarativ, așa cum s-a făcut la noi pînă acum, nu va avea niciun efect".

Politologul Victor Josu a opinat că această lege va deschide calea persecuțiilor politice în raport cu opoziția și a tuturor celor incomozi puterii. Potrivit lui, vechile practici de intimidare a oponenților prin intentarea dosarelor penale vor fi înlocuite acum cu alte metode prevăzute în această lege, dar conceptul rămîne același.

"În primul rînd nu înțeleg ce are Magnițki cu Republica Moldova?! Cît privește legea, vedeți care e problema, partidul de guvernămînt - liderii lui se ocupă în mod intens de imitarea politicii Occidentului, tot ceea ce fac lierii din SUA de la Bruxelles, ei încearcă să implementeze aici pe pămîntul Moldovei, ceea ce desigur nu este nici actual, nici oportun. În genere nu văd ce rezultate ar putea aici da. În afara faptului că pur și simplu vor fi persecutați liderii opoziției, acei care nu sînt convenabili conducerii, cine se va purta rău din punctul lor de vedere, pe aceea îi va include încă într-o lege.

Bine, pînă acum se practicau dosarele penale, acum va apărea altă formă, în esență nu se va schimba nimic, este practica unui stat capturat", a declarat Josu.

Jurnalistul Dmitrii Ciubașenco afirmă că puterea la Chișinău nu face decît să execute indicațiile Occidentului, iar adoptarea Legii Magnițki este un exemplu relevant în acest sens. Jurnalistul consideră că ceea ce se propune este o măsură antidemocratică.

"Cred că este o inițiativă normală pentru o administrație colonială a aceluiași Occident. Dacă SUA a adoptat această Lege Magnițki, în baza acestei legi se introduc sancțiuni împotriva oricui, oricărei țări. Dacă ei, fără nicio verificare, fără nicio analiză critică, fără o urmă de îndoială - iau aceste sancțiuni și le aplică în legislația internă moldovenească - da, în colonie exact așa și se procedează, administrația colonială face tot ceea ce face metropola. Dar sigur că este o măsura antidemocratică, care poate fi folosită pentru orice represiuni împotriva oricărui om inconvenabil acestei puteri".

12
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?