Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Transnistria se vrea mediator între Rusia și Moldova

24 ian. 2018,, 16:11   Politică
3834 4

Transnistria este „adepta dezvoltării relațiilor de bună vecinătate între Moldova și Rusia și este dispusă să își asume rolul de mediator pentru a stabiliza pozițiile lor”, a declarat președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru un ziar rus.

Potrivit agenției INFOTAG, el și-a exprimat îngrijorarea față de „retorica antirusă a parlamentarilor moldoveni”, în special intenția „de a înainta Rusiei o notă de plată pentru ocuparea Transnistriei”.

„Personal, nu sînt optimist în privința relației care se dezvoltă. Nu sîntem adepții agravării situației... Cererile despre anumite plăți nu au perspective. Dimpotrivă, trebuie să ne gîndim la apropierea pozițiilor și la căutarea unui compromis. În opinia mea, opțiunea optimă este rezolvarea problemelor oamenilor simpli de pe ambele maluri ale Nistrului. Sunt o mulțime de astfel de probleme, acumulate în aceste decenii. Suntem gata să rezolvăm aceste probleme în principiu și chiar să fim mediatori între Rusia și Moldova. De ce nu? Pozițiile trebuie să fie stabilizate, pentru noi este foarte avantajos ca vecinii să fie stabili”, susține liderul de la Tiraspol.

Comentînd o altă inițiativă a Parlamentului Moldovei, cea cu privire la interzicerea așa-numitei propagande ruse, el a subliniat că „orice interzicere a informațiilor nu este bună”.

„Acesta este un alt pas spre tensiuni. Cred că este necesar ca bunul simț să prevaleze. În cea mai mare parte, moldovenii nu sînt conflictuali și nu doresc tensiuni în relațiile dintre țări. Există un șir de politicieni care generează toată această agresiune. Dar cea mai mare parte a oamenilor din dreapta Nistru nu sînt înclinați spre agresiune, oamenii doresc să trăiască într-un stat pașnic”, a spus Krasnoselski.

El a spus că una dintre principalele probleme ale Moldovei este faptul că "o parte a populației privește spre Vest, iar cealaltă parte spre Rusia”.

„Cred că aici trebuie oferită posibilitatea ca țara să se dezvolte atît într-o direcție, cît și în cealaltă. Așa s-a întîmplat că Transnistria și Moldova s-au pomenit a fi în calea dintre est și vest atît din punct de vedere geopolitic, cît și din punct de vedere geografic. De aceea, eu văd Transnistria, în acest sens, nu ca un teritoriu de dezbinare geopolitică sau de întîlnire a doi vectori, est și vest, care include o dinamică puternică și o tensiune. Nu, eu văd Transnistria ca un amestec de interese din vest și est, ca un exemplu unde se pot reconcilia valorile vestului și estului, unde se poate trăi în pace”, a spus liderul transnistrean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?