Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Transnistria nu vede nicio alternativă la pacificatorii ruși la Nistru

21 iul. 2022,, 12:45   Politică
2736 0

Liderul regiunii nerecunoscute PMR, Vadim Krasnoselski, a calificat operațiunea de menținere a păcii de la Nistru sub egida Federației Ruse unică și de necontestat.


„Formatul acestei operațiuni este cu adevărat unic – acesta este singurul exemplu în care contingentul de menținere a păcii este reprezentat de părțile opuse și de țara garantă. Și și-a dovedit eficiența: în toți cei 30 de ani, nici o singură lovitură sau explozie, nici un singur mort. Ce altă evaluare este necesară? Ce confirmare?" - a spus Krasnoselski într-un interviu pentru TASS.

El a respins categoric propunerile părții moldovenești de înlocuire a forțelor de menținere a păcii cu o misiune de observatori civili. „Cine are nevoie de aceste experimente? Transnistria cu siguranță nu are nevoie de ele. <...> [Agenții de menținere a păcii din Federația Rusă] acum treizeci de ani ne-au întins o mînă de ajutor nouă, și nu observatorii internaționali care au fugit din orașul pașnic Bender, care supus tirurilor”, a explicat Krasnoselski.

Conflictul armat dintre Moldova și Transnistria a fost oprit după ce, la 21 iulie 1992, la Moscova a fost semnat un acord privind principiile unei reglementări pașnice de către președinții Federației Ruse și ai Republicii Moldova în prezența liderului Transnistriei. Potrivit documentului, militari ruși de menținere a păcii au fost aduși pe teritoriul zonei de securitate divizoare de pe Nistru. În prezent, mențin pacea alături de „căștile albastre” ale Moldovei, Transnistriei și un grup de observatori militari din Ucraina. Acest lucru le permite Chișinăului și Tiraspolului să negocieze o soluționare pașnică a conflictului cu participarea garanților - Rusia și Ucraina, precum și un mediator reprezentat de OSCE și observatori din SUA și UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?