X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Transnistria intră tot mai mult în sfera de influență a Moldovei - expert

26 dec. 2018,, 11:10   Politică
3770 3

„Orice ar spune cei de la Tiraspol despre independență și alte lucruri, se vede deja cu ochiul neînarmat că procesele reintegraționiste iau turații și nu mai pot fi evitate”.

Declarația a fost făcută, în cadrul unui interviu pentru europalibera.org, de către jurnalistul și analistul politic Grigori Volovoi, fiind întrebat „cum vede anul 2019 în sensul negocierilor politice, în sensul relațiilor dintre Chişinău și Tiraspol”.

Grigori Volovoi a menționat că este clar că procesele reintegraționiste vor continua.

„Orice ar spune cei de la Tiraspol despre independență și alte lucruri, se vede deja cu ochiul neînarmat că procesele reintegraționiste iau turații și nu mai pot fi evitate. Mai ales că și Igor Dodon, și actuala conducere a Republicii Moldova din Parlament înțeleg că Transnistria intră tot mai mult și mai mult în sfera de influență a Moldovei. Aici există înțelegere deplină între ei. La ce ne putem aștepta în 2019? Desigur că la consolidarea procesului de negocieri. Eu mi-aș dori ca acesta să aibă loc cu participarea tuturor părților în formatul 5+2, iar aceste lucruri să fie înțelese nu doar la nivel de politicieni, dar și la nivelul oamenilor de rînd.

Pentru că oamenii de rînd sînt rupți de procesul de negocieri și nu știu în ce direcție se mișcă acesta și cum evoluează lucrurile. Gîndurile acestea despre reintegrare, pe care le formulez eu acum, la noi, în Transnistria, sînt percepute ca fiind destul de complicate și oamenii de aici au deja anumite stereotipuri formate. Vă amintiți ce vă spuneam despre faptul că Vadim Krasnoselski repetă adesea că noi sîntem stat independent, că noi luptăm pentru a obține independența, că noi aspirăm să mergem către Rusia și așa mai departe. Iar pe de altă parte, la nivel mai jos lucrurile stau cu totul altfel”, a precizat el.


Potrivit lui Volovoi, anul va fi unul complicat, va fi un an al încercărilor.

„Eu mi-aș dori ca Chişinăul să iasă demn din alegeri, să fie un Parlament pro-moldovenesc, care să se gîndească la statalitatea Moldovei. Este un lucru de primă importanță pentru că Transnistria totuși pînă acum se teme de așa-numita unire, și cred că există și baze pentru această îngrijorare. Dar, în mare, cred că este un an al speranțelor pentru viitor”, a punctat Volovoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?