X 

Tragedia de la Aeroport: Autoritățile de la Chișinău au comentat declarațiile făcute de Zaharova

6 iul. 18:17   Politică
3414 0

Autoritățile de la Chișinău o acuză pe purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, de fals în declarații.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, coordonat de Federația Rusă, nu deținea date despre atacatorul din Tadjikistan care a ucis doi oameni pe Aeroportul de la Chișinău, notează Noi.md cu referire la tv8.md

Replica Chișinăului vine după ce reprezentata Ministerului de Externe de la Moscova a declarat că tragedia putea fi prevenită, dacă Republica Moldova rămînea membru al Biroului de Luptă împotriva Crimei Organizate. Astfel ar fi avut acces la baza de date a instituției și ar fi putut afla din timp despre cetățeanul tadjik.

„Interpol, Europol și mecanismul interstatal de căutare în spațiul CSI nu aveau înregistrată căutarea lui Rustam Așurov, întrucît la 30 iunie autoritățile din Tadjikistan abia pregăteau dosarul de căutare internațională pe numele acestuia. Așadar, declarația făcută de oficialul rus este falsă, în condițiile în care autoritățile CSI nu aveau date sau dosar activ de căutare pe numele Rustam Așurov.”, se menționează în comunicatul MAI.

În același timp, MAI anunță că în ianuarie 2023, Republica Moldova a rechemat ofițerul de legătură de la Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, de la Moscova în condițiile în care politica de personal necesita concentrarea la Chișinău a specialiștilor în combaterea crimei organizate transfrontaliere.


Și premierul Dorin Recean a declarat că cetățeanul din Tadjikistan nu figura în lista persoanelor cu risc sporit. Mai mult, potrivit lui, tadjikul a trecut prin alte aeroporturi, inclusiv prin cel din Istanbul, considerat un aeroport cu cel mai înalt regim de securitate și el nu a fost identificat. Această persoană nu putea fi identificată nici într-o bază de date cu persoane cu risc sporit. Chiar și așa, polițiștii moldoveni de frontieră au reușit în baza filtrelor să-l identice imediat că acesta prezintă un potențial pericol.

6
0
0
2
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?