Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tkaciuk: Situația din Moldova se va încinge, este posibil un "scenariu spontan"

5 iul. 2018,, 15:40   Politică
3796 2

Mark Tkaciuk, fost ideolog al Partidului Comuniștilor, fost consilier al președintelui Vladimir Voronin, doctor în istorie, nu exclude punerea în aplicare a unui „scenariu spontan“, pe fondul agravării situației din republică.

În opinia lui, situația din țară se va încinge de ambele părți, deoarece regimul nu are de gînd să cedeze, notează Noi.md.

Mark Tkaciuk a menționat că, după anularea rezultatelor alegerilor primarului general de Chișinău, situația din Republica Moldova a devenit complet imprevizibilă și extrem de periculoasă pentru oricine care trăiește în această țară, iar acum majoritatea absolută a oamenilor își pune o singură întrebare: ce limite noi ale normalității și vor fi depășite data viitoare?

În opinia fostului ideolog al PCRM, de fapt, hotarul normalității nu este determinat de autorități. „Este determinat de un anumit prag dureros al societății. Cel care pare că s-a atrofiat, împreună cu vigilența civică elementară. Gusturile noastre politice s-au deteriorat serios în ultimii ani”, a subliniat Mark Tkacuk.

Dar, în această situație, a spus el, există un „dar!“ „Anume într-o astfel de societate demotivată și fragmentată, uneori, apare un anumit scenariu de reacție isterică spontană. Se poate numi scenariu «de evadare din lagărul de concentrare», cînd unii fac punte de trecere, acoperind cu propriul corp sîrma ghimpată, alții iau focul asupra lor, iar cei care urmează scapă sub flăcările proiectoarelor, obţinînd o libertate foarte dubioasă”, a punctat fostul consilier al președintelui Vladimir Voronin.


Potrivit lui, acest scenariu dezastruos a fost lansat la Chișinău. „Acesta nu este o revoluție, nu e o rebeliune, nu e o conspirație. Acesta este un act de disperare. Pentru revoluție e nevoie de un conglomerat de idei și de optimism. Pe toate acestea nu le mai avem. S-au consumat în van. Iar resursele pentru disperare în Moldova de astăzi par a fi nemăsurate. Și acest lucru înseamnă că situația se va încinge. De ambele părți. Și nu numai pentru că regimul nu are de gînd să-şi cedeze pozițiile, făcînd vreun pas înapoi. Dacă vor începe să preseze opoziția, protestul va înceta rapid să se afle în perioada de curtoazie, iar în loc de nonconformiștii la modă cu hashtaguri amuzante, străzile vor fi invadate de cu totul alte persoane. Adică de cei care deţin majoritatea. Și această majoritate astăzi nimeni nu o conduce. Ea nu are reprezentare politică, lideri și programe. Nimic altceva decît disperare și ură”, a subliniat doctorul în istorie.

Conform prognozei lui, în situația actuală din Moldova nu pot exista scenarii democratice imitative de schimbare a puterii.

„Care este motivul anulării alegerii primarului general al municipiului Chișinău? Totul e simplu. Regimul a început să eșueze. Primul eșec grav este că experții partidului de guvernămînt nu au fixat pe radarele lor sociologice creșterea ratingului lui Năstase. Al doilea eșec: întregul sistem bine pus la punct nu a putut zădărnici accederea lui Năstase în cel de-al doilea tur de scrutin și victoria ulterioară a acestuia. Ce înseamnă asta pentru Partidul Democrat? Înseamnă că în birourile electorale ale acestuia stau, mai degrabă, «sabotori bine instruiți şi foarte bine plătiţi», şi nu «specialişti-tehnologi», iar toate resursele cumulate de mass-media proguvernamentale nu au putut concura cu un singur iPhone al candidatului din partea opoziției“, a afirmat Mark Tkaciuk.

Potrivit lui, trebuie de înțeles foarte bine că pentru cei de la guvernare nu există o astfel de opțiune pentru viitor ca trecerea în opoziție. Rotația puterii este pentru ei un scenariu mortal, care nici nu poate fi pus în discuție. Ei nu pot să nu înțeleagă că, pomenindu-se în opoziție, vor fi trădați de tovarășii lor chiar mai devreme decît actualul șef al CEC îi va felicita cu un buchet de trandafiri albi pe liderii noii majorități. Anume din acest motiv ei nu pot da înapoi. Nu este posibil să-şi arate nehotărîrea în faţa anturajului lor”, a spus fostul consilier prezidențial.

În ceea ce privește poziția partenerilor externi referitoare la situația actuală din Republica Moldova, atunci, potrivit lui Mark Tkaciuk, este puțin probabil din partea lor să ne așteptăm la o schimbare bruscă a simpatiilor politice.

„Conducerea actuală a PDM se confruntă cu sarcinile controlului geopolitic. Și este evident că le reușește acest lucru mult mai bine decît, de exemplu, alternativele posibile în persoana Maiei Sandu sau a lui Andrei Năstase. Nu trebuie să ne facem iluzii: nimeni, nici în Occident, nici în Est, nu-i va face niciun fel de cadouri Moldovei. Acesta este lucrul nostru murdar, făcut pe ciornă, este strict tema noastră de acasă – de a nu admite declanșarea unui război civil, ruinarea, de a păstra și de a schimba țara noastră, de a face ca următoarele guvernări să fie mai simpatice, să semene mai mult cu majoritatea oamenilor care locuiesc aici”, a punctat Mark Tkaciuk.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?