Transnistria stiri: 1356
Eurovision stiri: 497

Țîrdea: PDM este într-o cădere serioasă. El a pierdut alegerile

24 oct. 2019,, 08:20   Politică
4167 6

Partidul Democrat din Moldova este într-o cădere serioasă, el a pierdut alegerile locale.

Despre aceasta a declarat deputatul din partea Partidului Socialiștilor, analistul politic Bogdan Țîrdea, transmite Noi.md.

El și-a exprimat nedumerirea cu privire la faptul că a doua zi după anunțarea rezultatelor alegerilor, PDM a început imediat să trîmbițeze despre presupusa sa victorie.

„Domnilor, sînteți în toate mințile? Partidul Socialiștilor a cîștigat majoritatea în 15 raioane! PDM este doar pe locul 3, cîștigînd majoritatea în 6 raioane”, a scris Bogdan Țîrdea pe o rețea de socializare.

El a menționat că alegerile în consiliile raionale și municipale reflectă votarea politică, ceea ce înseamnă o evaluare reală a partidelor. Dar la alegerea primarilor, importanța este acordată calităților personale ale candidatului, iar aspectul politic joacă un rol secundar.


„Să ne uităm la cifre: PDM - 193 primari; PSRM - 124; ACUM - 82; LDPM - 26; Partidul Șor - 13; „Partidul Nostru” - 9; PCRM - 4; Partidul Liberal - 1; independenți - 64.

Cu toate acestea, aici sînt importante unele clarificări.

În primul rînd, PDM a cîștigat în principal în sate, inclusiv în cele mici. În orașe, el a pierdut, asta înseamnă ca din punct de vedere politic, acest lucru nu le oferă nimic.

În al doilea rînd, va avea loc al doilea tur, iar tabloul s-ar putea schimba.

În al treilea rînd, primarii satelor trec repede la partidele care se află la guvernare.

În al patrulea rînd, acești primari înșiși sînt tranfugi din PLDM, PCRM, PL, AMN, reprezentînd PDM-ul doar nominal.

Cei mai mulți dintre acești primari pînă și în prezent se tem de dosarele penale care se păstrează la procuratura generală. Dar asta deocamdată, pînă la finalizarea reformei din sistemul judecătoresc.

În al cincilea rînd, dacă mai devreme PDM controla mai mult de 700 de primării, atunci astăzi - cel puțin de 3,5 ori mai puțin!

În 2015, candidații Partidului Democrat au cîștigat în 287 de primării, astăzi - în 193. Restul au fost cumpărați, trași cu forța.

Mai simplu spus, PDM-ul este într-o cădere serioasă. El a pierdut alegerile", a declarat deputatul PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?